Български гимназисти гостуваха в "АгриВерде" - италианска социална кооперация Избрана

Възпитаници на Националната професионална гимназия по горско стопанство във Велинград имаха шанса да гостуват в италианската асоциация “АгриВерде”, която функционира като социално кооперативно дружество. Визитата бе част от дейностите по образователен проект, финансиран по програма "Еразъм+".

Българската група от 20 ученици с ръководители инж. Надежда Ганчева и г-жа Ирина Аврамова, е била посрещната от вицепрезидента на дружеството Алберто Борджеро. Италианският домакин е разказал за неговото създаване и каузата, на която те са се посветили.

AV21 2

„АгриВерде“ е създадена като земеделска кооперация през юни 1986 г. По инициатива на социалните и психиатричните служби, с цел интегриране към производствени и социалните дейности, тази асоциация е насочена към хора с различни видове увреждания. Асоциацията им предлага обучение, курсове за рехабилитация и възможност за работа, както в кооперацията, така и извън нея.

От самото начало градинарството и селското стопанство са били водещите дейности, за да може чрез близостта до природните ресурси и с подходящите наставници да се гарантира успешното справяне с малките, но важни дейности, които хората в неравностойно положение да усвоят и запомнят, за да могат да ползват в последствие в своето ежедневие.

Алберто Борджеро е представил интересни факти от богатата над 30-годишната вече история на асоциацията. Много хора от околностите отиват там, за да си купят продукти от малкото им импровизирано магазинче, в което работи (поддържа хигиената и го подрежда) един от хората, преминали през няколко различни етапа на обучение заедно със своя наставник. Алберто Борджеро уточни, че не получават държавни субсидии, но се радват на подкрепата и уважението на обществото за трудната, но благородна мисия, свързана с интеграцията на хората в неравностойно положение.

AV21 10

Вицепрезидентът на „АгриВерде“ е показал пред българската група структурата на асоциацията, включваща три сектора. Първият, известен като сектор „А“, се нарича още “рехабилитационен сектор”. Той е изграден с цел да стимулира хората в неравностойно положение да достигнат по-високи нива на организация и автономия, чрез натрупване на трудов стаж в градинарството, работа в разсадника, събиране и преработка на семена и хигиенна защита на парковете.

По-късно към групата се е присъединил и Лоренцо Бобия. Неговата функция се изразява в управлението и организацията на т. нар. сектор „Б“, по-популярен като “производствен сектор”. В него работят около 40 души. Те се занимават със стопанисване и отглеждане на селскостопански и паркови площи, които изпълняват различни функции.

В третият сектор, наречен „механизаторски сектор“, са разположени всички машини и спомагателни устройства, които екипът от работници, ръководени от Лоренцо Бобия, използват в ежедневната си работа.

"Впечатляващата организация и образцов ред в „АгриВерде“ изпъкнаха и сред българската група се създаде усещането, че се намира във високотехнологична „механизаторска аптека“, а не просто в помещение (хале), в което след приключване на работа се прибират машините - разказва инж. Надежда Ганчева. - Висок стандарт, поддържан грижливо и отговорно от работещите с определени машини, техните наставници и двама души, които поддържат в изправност техническото оборудване."

Ценен опит са получили българските ученици и при гостуването си в атрактивна италианска семейна биоферма, също като дейност по проекта. Биофермата е изградена през 2014 г., а през 2015 г. започва да функционира официално. Нейни собственици са майката Мартина и дъщеря ѝ Марика, които заедно с техния водач Самоеле са посрещнали с огромно уважение българската група. Фермата е разположена върху площ от 4 хектара, като около 1 хектар от нея е зает от обработваема земя.

Стопанството се отличава с разнообразие от селскостопански видове животни – крави, кози, понита, зайци, магаре и домашна свиня. Дървесните видове, които преобладават на територията на фермата са дъб, ясен, акация, ели и храстови видове. На територията на стопанството растат и 30 черешови дървета.

Създателите на биофермата Мартина и Марика и до днес се справят сами с фермерските си задължения. В тях влизат и сериозните грижи и труд, свързани с отглеждането на биозеленчуци.

Гостоприемните домакини дори приготвили вкусен обяд за чуждестранните си посетители, като използвали свои биопродукти и поканили ученици и учители да се включат в кулинарните дейност.

Стоимена Александрова

Прочетена 352 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта