Секторът има нужда от модерна приложна наука Избрана

Вестник „Гласът на фермера“ е медиен партньор на СТЕКСПО 2017

Промяната на мисленето на фермерите ще се случи когато и науката се ориентира към решаване на реални проблеми, казва изпълнителният директор на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България Андрей Чалъков

Интервю на Лили Мирчева

 • Г-н Чалъков, с какво ще се различава тазгодишното издание на СТЕКСПО в сравнение с организираното през миналата година?

 • Ще има много новости - повече животни и фермери изложители, променен формат на събитието, който ще включва национален шампионат за породата Абердийн Ангус. Посетителите ще могат да видят повече елитни животни от вече оформените над 100 племенни стада, както и поколения, родени в България, от вносни животни. Ще бъдат представени кръстоски от месодайни породи, т.е. животни за угояване и клане. Тази година ще бъдат повече и фермерите – изложители, който ще пристигнат от над 20 ферми в страната. Нещо повече – към нас ще се присъединят и изложители от сродната Национална асоциация за Абердийн Ангус и Лимузин. Ще бъде представен елитен месодаен Симентал, който ще пристигне от Германия. Всички участващи животни ще бъдат видени на специално подготвен изложбен ринг.

 • Каква е основната цел на това скъпоструващо събитие, изискващо сериозна организация и координация на участниците в него?

 • Скъпоструващо е тогава, когато инвестицията не се възвръща. За година от СТЕКСПО 2016 цената на трупното месо от месодайни, угоени говеда се е покачила с 20 процента от около 6 лв./кг охладено трупно на 7,20 лв./кг охладено трупно. Което е и средната европейска цена за млади угоени животни. Цената на разплодните бикове се движи на нива между 3000 и 4000 лв. на брой, което е близо до цените в Германия например. Събитието има за цел да насочи обществения интерес към реалните играчи в сектора. Същевременно целим формиране на доверие към фермерите от месодайния сектор и дори обучение в технологията на отглеждане. От друга страна искаме да запознаем представителите на ХоРеКа сектора и преработвателите с възможностите на месодайното говедовъдство у нас. Смея да твърдя, че в тази посока трябва да се работи още много. Необходимо е също развитие на отношенията и комуникацията между фермерите, за да се предават знания от по-добрите животновъди, които използват технология, генетика и ефективно хранене. Предстои реално запознаване на фермерската общност с постиженията на животновъдните ферми - изложители. В крайна сметка се очаква сключване на търговски сделки за разплодни и угоени животни за клане.

 • Кои международни експерти са поканени на изложението и какви добри практики ще споделят с българските си партньори?

 • Главен съдия и лектор по темата развъждане на месодаен Симентал е Gernot Pohl – Изпълнителен директор на месодайното направление в Rinder Alianz Германия и президент на Асоциацията за развъждане на месодаен Симентал в Германия. Уве Харстел ще партнира в панела за месодайния Симентал. Немски експерт, поканен от Агритоп, ще разясни детайлите по оптимизацията на оборудването във месодайните ферми. Панела с транжирането е доверен на Joseph Spahn – развъдчик на Симентал и майстор - месар от Германия.

 • Какви са изискванията към фермерите, които ще се включат в изложбата, за да представят животните, които отглеждат в своите стопанства?

 • За конкурса за шампион от породата Ангус изискванията са животните да имат подготовка за водене в ринг, което изисква специално внимание. Реално тези животни вече се отглеждат на отделен режим по фермите. В категорията угояване ще се представят екземпляри за угояване. Там животните трябва да са в отлична кондиция – угоени и чисти, с цел купувачите да добият най-реална представа за продукцията, отглеждана в България.

 • Какви съпътстващи събития са предвидени още за СТЕСПО 2017?

  • Ще бъде организирана томбола с голяма награда за юница от породата Ангус, както и предметни награди. Ще бъде връчен и „Големият тиган“ на Ути Бъчваров. Предвидена е и богата фолклорна програма.

 • Тъй като директор на Селскостопанската академия отскоро е проф. Васил Николов, бивш шеф на агенцията по селекция и репродукция на животните, предвиждате ли съвместни мероприятия със ССА?

 • Като развъдна организация и секторен съюз – обединение, сме наясно с проблемите в Селскостопанската академия и нейното капсулиране от реалния сектор. Приложната наука в България изостава. До голяма степен нашата Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда ползва чуждия опит поради по-лесната комуникация със сродни организации на Запад. Секторът има нужда от наша модерна приложна наука, атестация на събраните данни, консултации и изследвания. Промяната на мисленето на фермерите ще се случи тогава, когато и науката промени ориентацията си към решаване на реални местни проблеми. Надяваме се именно проф. Николов да е лицето, което ще постави началото на отварянето на Селскостопанската академия към фермерите в сектор животновъдство и възраждането на приложната наука.

 • Какви ще са кулинарните изкушения, с които ще изненадате гостите на СТЕКСПО тази година?

 • СТЕКСПО отново залага на висококачествено дегустационно меню за традиционната вече вечеря в първия ден на събитието. Целта е да се представят различни начини на готвене на говеждо в 7- степенно меню - от сурово месо до дълго и бавно готвено, създадено от екип от млади шеф готвачи от Перу и България, с богат опит в ресторанти, с рейтинг по стандарта на Michelin Guide. През втория ден на СТЕКСПО залагаме на български местни продукти, наденички, бургери и стекове на скара от новия ни партньор в месопреработването Ново Мес.

 • Какво очаквате от своите партньори на изложението?

 • Очакваме от партньорите си да заложат на лекции и презентации с ясна приложна насоченост, практичност и полезност. И тази година залагаме на обучението като основен фокус. Не на последно място, пожелаваме на всички фирми подкрепили СТЕКСПО 2017 да направят достатъчно добри сделки по време на събитието.

 • Постигна ли браншовата ви организация своята крайна цел при организирането на СТЕСПО през миналата година и отчетохте ли някакви негативи, които искате да изгладите сега?

 • Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България е развъдна организация и отговаря за родословните регистри на три месодайни породи гоевда - Ангус, Херефорд и Лимузин. Браншовите инициативи са вторична, но немаловажна част от дейността. Считаме, че малките стъпки, които правим на полето на проблемите на животновъдството, са полезни и посоката е вярна. Негативи генерално няма, тази година СТЕКСПО, ще е по-компактно, но по-голямо. Работата с професионални фирми като Парти Сървиз и Аеротур относно настаняването и организацията на мероприятието, ни гарантират увереност за реализацията. Тази година входа за мероприятието на 13 септември е свободен, организирали сме бистро с напитки и говежда скара.

Прочетена 3701 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта