Андрей Чалъков, изп. директор на АРМПГБ: Развъдната дейност не е масов спорт Избрана

Интервю на Анета Божидарова

- Г-н Чалъков, за четвърта поредна година организирахте СТЕКСПО – каква е равносметката?

- Вече имаме топ генетика на всички важни месодайни породи говеда. Това е знак за качествено натрупване, което води към истинска промяна в сектора. И усилията на нашата развъдна асоциация продължават в тази посока.

- От три години в развъдната асоциация поддържате вътрешна електронна база данни, която показва реалната картина – какви са изводите към днешна дата?

- Това, че разполагаме с реални данни само по себе си вече е успех. На базата на анализ, днес можем да обособим критична маса от добри фермери спрямо останалите. Погледнато в развитие, това е положителна картина.

- Колко са месодайните животновъдни ферми, които са на онова високо ниво, за което работи Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България?

- Около 20% от онези, с които работим. Хубаво е, че на регионално ниво вече има по един изявен лидер в сектора на месодайното говедовъдство. И той служи като добър пример за останалите.

- Има ли пазар за качествено говеждо и телешко българско месо?

- Пазар има и ние реално не можем да го задоволим. За съжаление, все още не можем да се похвалим с един константен брой от хора, които са изцяло пазарно ориентирани.

- В каква посока трябва да бъде променена политиката на държавно подпомагане, за да изсветлява все повече месодайният сектор?

- Въпросът е комплексен и сложен. Развъдната дейност не е масов спорт. В този смисъл, подпомагането трябваше да бъде ориентирано към модернизиране на вече създадените и работещи месодайни ферми. За жалост, това не се получи. Разликата в подкрепата е фрапантна – в месодайния сектор подпомагането е почти 3 пъти по-ниско от това в останалите въдства. Което означава, че браншът не е приоритетен за държавата. От друга страна, това е добър урок за всички фермери. Нека си дадат ясна сметка какво ще се случи с техните стопанства, в момента, в който филмът със субсидиите спре да се прожектира. Тогава ще трябва да им се наложи да мислят как да бъдат по-ефективни и по-конкурентни. А това вече е пазарно мислене. Рано или късно българските животновъди ще трябва да стигнат до него. Но няма магически начин, по който това да се случи толкова бързо, колкото ни се иска.

- Какво бихте казали на онези фермери, които тепърва ще се насочат към месодайното говедовъдство, с представата, че това е лесен и печеливш сектор?

- Не мисля, че съм в позиция да давам съвети. Фермерското общество в България върви по своя път. Моето лично удовлетворение след четвъртото издание на СТЕКСПО е, че сме допринесли това общество да се опознае по-добре, хората да комуникират помежду си. Виждам любопитни очи, виждам стопани, които искат да научат нещо ново, които вече се познават и се радват да се срещнат. Вярвайте ми, много е трудно да ги събере човек на едно място. Но това е най-малкото, което нашата организация може да направи за месодайните животновъди – да ги събира. За да имат възможност да се интегрират с хора с опит, да намерят за себе си най-ценните съвети. Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България е платформа на тази толкова ценна взаимна връзка между хората в сектора.

- Американският животновъд Крейг Гъфи, който за 30 години е постигнал впечатляваща ефективност в своето стопанство, говори за фамилно фермерство в САЩ – у нас очертава ли се такава тенденция?

- Частното фермерство у нас реално е на 20- 30 години. Първото поколение фермерски деца тепърва расте. И бъдещето е в тях. Но не можем да очакваме чудеса от хора, които е трябвало през годините да се борят с всички предизвикателства на една нова система. Въпреки трудностите, нещата се подреждат. И днес виждаме страхотни лидери в сектор „Месодайно говедовъдство“. Като страна имаме прекрасни условия за развитието на този бранш. Въпросът е кой и как ще го направи. Днес съм по-голям оптимист по отношение на този процес. Най-малкото, защото на тазгодишното СТЕКСПО видяхме 800-килограмов бик – нещо немислимо за обичайните хорски представи. И това просто е супер, нали?

74627076 522151048341949 2383696339495026688 n

 

Прочетена 3629 пъти Последно променена в Понеделник, 04 Ноември 2019 15:22
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта