С вид на отличници, но без съдържание Избрана

Школският звънец винаги умилява. Пременени деца, с букети в ръце в първия учебен ден са трогателна картина и пълнят новинарските емисии. Че даже европейски ресор такъв ни се падна: Иновации и младеж. А еврокомисарката ни е с безспорен вид на отличничка.

Какви са обаче българските реалности? За 17 години в страната са закрити близо 1 100 училища, което е една трета от общия им брой. Земеделските професионални училища, които имат над 100-годишна история са малко повече от 10, но мераклиите да учат в тях от година на година намаляват.

Гимназиите са предимно в малките градове, които имат стари традиции в земеделието. Само че демографската криза изяжда не само селата, но и малките общини. Кой да се загрижи точно за земеделските училища? Правителствата и местните власти обикновено си прехвърлят топката и резултатът е логичен – в повечето от професионалните земеделски гимназии не е правен ремонт от години, базата остарява, връзката с бизнеса липсва.

Отдавна не се счита за престижно да учиш в земеделско училище, то дори не присъства в данните на официалната статистика. На този фон воят за липса на кадри в земеделието е обясним.

Какво да се направи? Отговорите са сложни и изискват комплексен подход.

Трябва да се започне от детската градина. Колко от българските деца са виждали домашни животни, освен на картинка? В Полша, например, има специални образователни програми, които обхващат от най-малките до най-големите. Как да предизвикаш интерес у едно дете към говедовъдния бизнес, например, ако то е навършило пълнолетие и още не е виждало жива крава?

Така модерното на запад дуално обучение у нас не сработва. По една твърде проста причина: бизнесът няма интерес да наема ученици на работа, след като законодателството ги третира наравно с редовно наетите лица. Нужна е специална нормативна уредба, но кой да я направи. Така години наред си играем на показни учебни практики, от които на практика никой нищо не печели. Нито бизнесът ще си отгледа кадри, нито учениците ще останат в бизнеса.

На този фон европейският ни ресор „Иновации и младеж“ изглежда като научна фантастика. Какви иновации, каква младеж при катастрофалните данни за състоянието на българското образование – начално, средно и висше?

Добре, че все още можем да се хвалим с малцина надарени деца, които продължават да обират всички първи отличия на световни състезания и олимпиади. Какво обаче се случва с останалите?

Ако искаме българското земеделие да бъде ефективно и модерно, първо трябва да се започне от образованието. И то да е точка първа в националния стратегически план. Ще му приляга – и еврокомисарката ни е с този ресор.

Реалните резултати обаче са въпрос на години. Засега сме само с вид на отличници, съдържанието липсва.

Анета Божидарова

Прочетена 1611 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта