Член 137 не хапе! Избрана

Въпреки промените в законодателството, едва около 700 животновъди са се регистрирали по него

Анета Божидарова

Защо животновъдите преди няма и два месеца вдигнаха вой до небесата, че регистрацията по Чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност е кауза невъзможна /заради частта от закона, която попада в полето на ЗУТ/, предизвикаха спешни промени в законодателството и въпреки това – резултатът е повече от мижав.

Едва около 700 стопани са се възползвали от облекчените условия /нотариален акт или договор за наем, сключен договор с ветеринар и плащане на такса в общината/, за да регистрират своите ферми като животновъден обект, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

Момчета, засрамете се! Член 137 не хапе! Бърза проверка на „Гласът на земеделеца“ показва, че проблемът стои основно пред онези, които веднъж вече са се сблъскали с дебрите на чл. 137, обхванат от два закона и просто не им се захваща отново с тая работа. Ако искат обаче да работят по правилата, трябва да се напънат още веднъж. Защото наистина този път процедурата е облекчена. И защото е крайно време българският животновъд да се научи, че трябва да бъде изряден.

Малко е неудобно при всички реверанси, които се правят към сектора, да се проявява такова мърляво отношение. Няколко специални мерки са изцяло целеви към сегмент „Животновъдство“, опростени бяха стари задължения към ДФЗ на стопани, които са теглили кредити преди повече от 10 години. А онези, които съвестно са ги върнали, нямат ли право да вдигнат вой до небесата? Имат, разбира се.

Сектор „Животновъдство“ се нуждае от кардинална реформа. Повече от очевидно е, че сегашната система позволява корумпираност по цялата верига. Фермерът има интерес да получи едни субсидии, ветеринарят има интерес да му бъде платена имунопрофилактиката на животните, управниците имат интерес браншът да кротува. Резултатът – говорим си за изумителен брой виртуални животни, чиито ушни марки кротко са прибрани в някое чекмедже.

Заради Чл. 137 спешно бяха гласувани поправки в законодателството. Че то и избори наближават, всеки глас е важен. А кога ще си сложим в ред животновъдството, няма значение. Сега е важно мир да има, и без друго политическата ситуация е натопорчена. Още една причина животновъдите да не си дават зор – един дявол знае какви промени ще сътворят следващите управници.

Прочетена 12328 пъти Последно променена в Петък, 18 Септември 2020 13:05
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Работник Четвъртък, 24 Септември 2020 15:18

    Да но да се оправи нещата по лесно последните години много лошо вемена тежка зима без валежи суша лято и сега затрудняват регистрацията незнам как ще гледаме животните без помош...

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта