Четири фирми хранят прескъпо половината деца в страната Избрана

Бюджетът на двете програми - „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, е близо 20 милиона лева на година. Средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет

Лили Мирчева

На косъм от разразяването на голям скандал с прилагането на схемите ”Училищен плод” и „Училищно мляко“, правителството набързо стъкми изменение на правилата за предлагане храна на децата и по-точно – при избора на доставчик. Преди броени дни бе публикуван проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на схемите за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения, който подлежи на обществено обсъждане до 28 януари 2019 г. Ще припомним, че последната промяна в наредбата бе приета през октомври 2018 г.  

В сега предложения проект управляващите се опитват да осветят в интернет договорите за доставка на храни в училища и детски градини - кой поръчва и кой доставя продуктите.

Средствата по двете програми - „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ са близо 20 милиона лева. Те се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет. За децата и техните семейства храните са безплатни.

Към 17 октомври 2018 г. общо 4096 училища и детски градини са заявили участие в схемата, т.е. всички в страната. В тях има около половин милион деца.

Цените, публикувани на сайта на Държавен фонд „Земеделие“, са за учебната 2018/2019 и дават пределните стойности на продуктите. Там се вижда че литър пастьоризирано мляко излиза 2,12 лева без ДДС, с начисление на данъка – 2,54 лева. Кисело мляко – 3,36 лв. на кг/литър с ДДС. Пределната цена на бяло саламурено сирене е 16,28 лв. за кило, на кашкавала – 22,15 лв. килограма. Тъкмо тук се крие ябълката на раздора сред големите производители, защото критерият „най-ниска цена“ в схемите не играе. Ето затова правилата, по които се определят доставчиците, са ключови при приложението на иначе полезната програма. 

Още повече, че от тази година таванът на цените на млечните продукти, определени и покривани от фонд „Земеделие“, са по-високи. Увеличението при кашкавала е 6 стотинки в сравнение с предишната учебна година, при сиренето – 31 стотинки, при киселото мляко – 29 стотинки, при прясното мляко – 36 стотинки. С една дума – чиновниците са сътворили райска ниша за търговия на продуктите на няколко производители, които от години са фаворити в неясните търгове. Печалбата на всички, които бъдат одобрени за доставчици, е висока и гарантирана от 15 септември до 31 май всяка година.  

Фирмите, които произвеждат и доставят, са далеч по-малко от броя на заявителите. Сред тях веднага се открояват няколко фаворити. Абсолютен първенец по брой доставки в над 900 детски градини и училища е Млечни продукти – Тракия ООД. Следва фирма ЧЕХ – Йосиф Новосад, която храни децата в над 500 школа и градини. В близо 400 доставя ЕТ Зоров 91 – Димитър Зоров, а в около 300 фирмата Полидей – 2 ООД. За останалите се борят по-дребни производители, но и там битката е жестока, защото и при най-малкото сравнение с цените в големите вериги или който и да било магазин за хранителни стоки се вижда, че са по-високи. При това пазарът е абсолютно сигурен и без никакви „промоции“.

Докато в предишните години се нагледахме и наслушахме за мизерните филийки, намазани с лютеница или покрити с парче плесенясал кашкавал, за хляб и мляко, които се доставят от съвсем далечни области на страната, сега виждаме обратната страна на монетата. А тя е неочаквано луксозна. Как иначе ще обясним на децата, че килограм кашкавал струва над 22 лв., а прясното мляко е 3 лева литърът.

Ако питаме производителите, ще кажат, че цената определя качеството. Но чак пък толкова скъпо да оценяват своите продукти при непрекъснатия спад на млечните суровини и липсата на пазар, вече е съмнително.

Такива проблеми се опитва да изглади донякъде новата наредба. С проекта се предлага опростяване на процедурата при избор на заявители от страна на учебните заведения. Отпада служебният избор и се предоставят по-големи права на директорите на учебните заведения при избора на доставчици, пише в мотивите за проекта.

Предвижда се също учебните заведения да обявяват на интернет страницата си обявлението за набирането на предложения за доставка на продуктите по съответна схема, а когато учебното заведение няма собствена интернет страница, обявлението се публикува на интернет страницата на съответната община. Избраният заявител по съответната схема също се обявява на интернет страница. Това е поредната промяна в училищните схеми, които се прилагаха досега кой-както свари да пробута някоя далавера.

Безспорно програмата е полезна и трябва да я има. Дори и само заради това, че деца от социално слаби семейства ходят на училище заради закуските. Но е добре амбициозните цели за подобряване на хранителните навици на децата наистина да се съчетават със стимулиране на производството и реализацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти не само в Европейския съюз, но и в България. 

Прочетена 4162 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта