Кураж от блокирано Банско: Козите раждат, ще оцелеем! Избрана

В такъв момент най-важни са фермерите и журналистите. Първите – да осигурят храната, вторите – да казват обективната истина, казва Дора Мутафчиева

Ще оцелеем, няма страшно. С тези думи започва разговор лъчезарната Дора Мутафчиева, на която звъня, за да питам как оцеляват животновъдите в блокирано Банско. Единствената сертифицирана био козеферма с малка семейна мандра в региона на Банско и Разлог е в режим на извънредно положение.

„Козите в момента раждат и тази картина ни вдъхва кураж, връща ни чувството за нормалност“, разказва Дора. Във фермата е нейният съпруг Иван Мутафчиев, спокоен по дух и човек на правилата. Тъкмо от неговата потомствена любов към животните тръгва цялата идея за семейното стопанство.

В продължение на години Иван, Дора и техният син Георги изграждат стъпка по стъпка, с ум, добро планиране и познаване на административната материя една успешна семейна ферма. Просто така се прави и това е гаранция за успех. Неслучайно продуктите с марката „Козле“ печелят награда след награда – у нас и по света.

А младият Георги Мутафчиев, син на Дора и Иван, е избран да представи страната ни в Брюксел на ежегодния конкурс за европейски млад фермер – с биологичната напитка суроватка от козе мляко. Заради коронавирусната пандемия, в момента Георги е част от екипа на американски и български учени, медици и ITспециалисти, които разработват нови тестове - за бърз отговор за наличието на заразата и които да са достъпни за хората – през всяко мобилно устройство.

Малката семейна ферма успя да пробие в една от големите търговски вериги у нас с биологични продукти от козе мляко, но от две седмици не зарежда магазините – заради въведеното извънредно положение. Спрени са и доставките към хотелите и ресторантите в Банско – сезонът беше прекратен предсрочно, заради коронавируса. Семейството няма и достъп до мандрата, защото тя е в Разлог, а животновъдната ферма е в покрайнините на Банско. И така ще бъде в рамките на 14 дни – докато трае блокадата на градчето.

„Млечните ни продукти са в хладилника, като му дойде времето – ще възстановим доставките“, не унива Дора Мутафчиева. Въпреки, че говорим по телефона, веднага си представям широката й усмивка. Не безпокоя Иван, защото знам какво е да раждат 240 кози, младият Георги деликатно ме отбива в мрежата – бил затрупан със спешни текущи задачи. Естествено, коронавирусът трябва да бъде преборен колкото се може по-скоро, нали. А да се захване човек с разработката на нови тестове не е шега работа.

„Няма страшно. След като мине кризата, хората още повече ще имат нужда от чиста храна, ще си продадем сиренето. Важното е да сме живи и здрави. Паниката сваля имунитета, няма нужда от паника. В такъв момент най-важни са фермерите и журналистите. Първите – да осигурят храната, вторите – да казват обективната истина“, допълва благата Дора. И съветва хората да излязат сред природата. Като спазват въведените правила, разбира се. Животът просто продължава.

Анета Божидарова

Прочетена 5586 пъти Последно променена в Понеделник, 23 Март 2020 10:39
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта