Сушата и пандемията нанесоха огромни щети в Добруджа през 2020 година! Избрана

По-малко наеми от земеделски земи влизат в бюджетите на добруджанските общини

Габриела Събева

Суша и COVID-19 – това са бедите на 2020 година за добруджанци. И двете са непредсказуеми и тотално опустошителни. И ако при коронавируса човек може да се изолира, ваксинира и лекува до някаква степен, то при липсата на поливно земеделие в Добруджа е трудно да се противодейства срещу сушата. Натрупаният дефицит от почвена влага се оказа катастрофален за Добричка област и добивите от основните полски култури се сринаха. Последствията от това са неизмерими.

Как добруджанските общини успяха да се справят с бедствията, причинени от природата и каква е равносметката?

„Такава тежка ситуация не е имало през последните 20 години“, обобщи кметът на община Ген.Тошево Валентин Димитров. Лошата стопанска година рефлектира - събираемостта на местни данъци и такси е по-ниска. Общината отчита сериозен спад в приходите от наеми на земеделска земя. Заради сушата в общинския бюджет няма да влязат 350 000 лв. „Всяка година обявяваме на търг и отдаваме под наем земя. Заради лошата стопанска година интересът към тези търгове падна. Имаме общо 13 700 дка общинска земя, от нея обикновено отдаваме над 12 000 дка. В момента обаче, след 6 търга, имаме неотдадени 2500 дка“, уточни Валентин Димитров.

Последствията от природното бедствие са всеобхватни. След ниските добиви и провалената стопанска година почти фалиралите земеделски стопани трябваше да изплатят ренти на собствениците на земя. Размерът им обаче се срина от около 100-120 лв./дка на 30-50 лв./дка. Всичко това рефлектира върху бизнеса в Ген.Тошево и върху покупателната способност на жителите й.

Другият удар върху икономиката на добруджанската община е при производството на лавандула. Регионът беше първият, в който започна да се отглежда етерично-маслената култура в Добричка област. Към момента площите с лилавата билка достигат 30 000 дка. Годината обаче беше лоша – ниски добиви и още по-ниски цени. Производителите успяха да извадят от 2 до 6 литра лавандулово масло от декар, но цените в момента се сринаха и вече дори са под 50 лв./кг. Само за сравнение – през есента и зимата на 2018 г. 1 кг от ценната течност достигна до 250-280 лв.

Повсеместната суша засегна и община Тервел, в която също отчитат 20 % по-ниска събираемост на планираните приходи. „В определи части на общината добивите бяха почти нищожни и това затрудни плащането на наемите на земеделските земи“, коментира Дияна Илиева, зам.кмет на община Тервел и допълва. „Приложихме мярка за разсрочването им, но все още има земеделци, които не са платили своите наемни вноски“.

Още през октомври кметът на общината Симеон Симеонов предложи на сесия на Общинския съвет да се разсрочат наемите за земеделска земя до 30 ноември с цел да се облекчат засегнатите от сушата производители. Целта беше стопаните да могат да реализират на по-изгодна цена зърното от оскъдната реколта и да успят някак да покрият дълговете си. В същото време спадна интересът на земеделските производители към наемането на парцели и наемите от 90-100 лв./дка вече слязоха на около 70 лв. на провежданите търгове. Така от общинския поземлен фонд остават неотдадени около 600 дка.

Кметът на Шабла Мариян Жечев също определи стопанската 2019-2020 като катастрофална. Валежите в региона останаха мираж, а добивите от пшеница, царевица и слънчоглед се сринаха, на места дори нямаше такива. В много от кооперациите и частните стопанства пропаднаха до 85 % от посевите. Пагубната суша рефлектира върху финансовата стабилност и приходите на крайморската община. Част от планираните дейности в бюджета на общината не могат да бъдат осъществени. „Кризата в земеделието блокира пазара на земеделска земя. Наблюдаваме занижен интерес към търговията със земи, което води до намаляване на приходите при данъка за придобиване на имущество“, уточнява Мариян Жечев. За да се справи, община Шабла прави стъпки за безлихвен заем в размер на 400 000 лева, който ще бъде изплащан в следващите две години, каза още кметът на крайморската община. „Това ще даде спокойствие на нашите контрагенти и на нас самите след една недобра бюджетна година”.

За съседната община Каварна годината също е била трудна, но в нея отчитат положителен баланс. Кметът Елена Балтаджиева посочва, че освен кризата и сушата, екипът е трябвало да се пребори и с тежкото финансово наследство от предишното управление в размер на над 3,5 млн.лв. Към момента община Каварна е с много добри показатели по събираемост на приходите – в хазната вече са влезли 78 % от местните данъци и такси. Равносметката е, че пандемията рефлектира върху туризма, а сушата – върху земеделието в крайморската община.

Цялата икономика на Добруджа зависи от селското стопанство. Във всички общини кметовете отчитат в различна степен отражение на повсеместната суша, респективно това се отразява и върху приходите. Натрупаните загуби няма как да се преодолеят дори в следващите 2 или 3 години, коментират както управниците на общините, така и самите земеделски стопани. Глътка въздух за производителите е възможността да работят по европейските програми, включително и ПРСР и да реализират планираните бизнес идеи. През 2020 г. в Добричка област са сключени 28 договора на стойност близо 17,7 млн.лв. по 80 проекта по ПРСР. През 2020 г. са сключени първите два договора по подмярка 6.4.1 за инвестиции в неземеделски дейности, чрез които земеделски производители ще разширят дейността си. През последните 12 месеца най-атрактивни за фермерите се оказват подмерки 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства и 6.1 за млади производители. Общата изплатена субсидия по двете мерки надхвърля 5 млн.лв.

Прочетена 775 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта