Българското вино надви ковид Избрана

Въпреки пандемията, тази година 16 нови изби отварят врати у нас

Анета Божидарова

Едва ли има по-подходящ ден от обичания български празник Трифон Зарезан да се направи анализ на българския лозаро-винарски бизнес. Настроението по традиция е приповдигнато, ритуалът акуратно се спазва от гости и от домакини, но изминалата 2020 година, белязана от ковид пандемията, не подмина и винения бранш. И в този сектор въпросите са свързани с едни и същи проблеми за всички, които произвеждат храна и напитки: как затварянето на света, на големите икономически сегменти, каквито са туризмът и ресторантьорството, както и свиването на потреблението се отразяват на продажбите на българско вино? Отговорите се оказаха нееднозначни. Смело обаче може да се каже: българското вино успя да надвие ковид.

Кой как чете данните

През март, април и май на 2019 година, някои от родните винарни са удвоили и утроили износа на вино за Централна и Западна Европа – заради по-слабата заболяемост у нас в сравнение с държави като Италия, Германия и Испания, например, търсенето на български вина рязко е скочило. Според директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, вътрешното потребление заради ковид кризата се е свило едва със 7%. През последните 5 години се движим между 60-65 млн. литра износ на вина на годишна база, през последната година обаче със сигурност ще има спад – най-вече заради намаления износ към Китай и Япония, които са най-голям потребител на български вина. В ситуация на световна пандемия, съвсем естествено е този пазар да се свие, казва Красимир Коев. По думите му, у нас обаче няма фалирало предприятие.

Анализът на бизнеса показва друго – спадът в продажбите на български вина на вътрешния пазара е в рамките на 20-25%, твърди председателят на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски. „Вярно е, че има изби, които регистрираха ръст в продажбите извън страната, но има и такива, които са с 80-90% спад“, показват данните на камарата.

Въпреки пандемията, у нас през 2020 година са отворили врати 35 нови винарски изби, а кандидатите с проекти по мярката за инвестиции във винопроизводство са 33 на брой, като 16 от тях са стартиращи, съобщи още Красимир Коев. Това според него определено е знак, че българското винопроизводство се развива във възходящ тренд. Пандемията е раздвижила и онлайн продажбите в този сектор.

Китай е необятен и възможен пазар

Вече е отворен безплатен китайски държавен портал за търговия, съобщи още шефът на Изпълнителната агенция по лозата на виното. През него могат да се търгуват всякакви стоки от хранително-вкусовата промишленост, в това число и вина. Което е добра възможност за износ за българските компании, които произвеждат храни и напитки. До момента страната ни изнася около 5 млн. литра вино годишно за Китай, уточни Коев. 25% от българските вина са във високия ценови клас, като продажбите в средния са много добри, похвали родните винари директорът на ИАЛВ. В него бутилка вино се търгува между 4 и 9 евро. „При първото затваряне заради ковид, не сме регистрирали спад в продажбите. При второто обаче имаше такъв и определено хората се преориентираха към вина в по-нисък ценови клас на вътрешния пазар – до 5-6 лева за литър. Но дори и най-евтините български вина са супер качествени“, обясни Йордан Чорбаджийски.

Нова мярка – за информиране и промотиране на българските вина в ЕС

До момента страната ни е имала право на промоционални кампании в трети страни - САЩ, Китай, Япония и Русия. Сега вече може да се заяви по-сериозно и на европейския пазар – през новата мярка. „Произвеждаме изключителни еликсири, хубаво е да ги рекламираме и се надявам браншът да се възползва от тази възможност“, посъветва Красимир Коев. Бюджетът по нея е малко над 3 млн. лева, а крайният срок за подаване на заявления е 24 февруари. „Очакваме интерес по мярката, много изби имат нужда да се модернизират“, отчита Чорбаджийски. За активност призова и изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев, като намекна, че е възможност срокът по мярката да бъде удължен.

„През изминалата година лозаро-винарският сектор беше подпомогнат с над 60 млн. лева“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислав Танева по време на ритуалното зарязване на лозята в село Огняново, Пазарджишко. Министърът припомни, че увеличената подкрепа за сектора се запазва и през следващата година. 

Законодателство в бъдеще време

Промените в Закона за виното и спиртните напитки няма да бъдат гласувани от това Народно събрание, съобщи още Десислава Танева. По закона има препоръки от Европейската комисия, които обаче са в полето на икономическото министерство, а не на земеделското, защото са свързани с нормативната уредба за спиртните напитки, обясни пред журналистите зам.-министърът на земеделието Лозана Василева. Оставащото време живот на 44-тото Народно събрание няма да бъде достатъчно, за да бъде гласуван Законът за виното и спиртните напитки. „Ние го чакаме от 10 години, ще изтърпим още няколко месеца“, коментира ситуацията Йордан Чорбаджийски. „Браншът категорично не е съгласен с поправката на Валери Симеонов от НФСБ, който предлага всеки гроздопроизводител да може да произвежда до 10 хил. литра вино на година, без да подлежи на какъвто и да е контрол от страна на държавата“, подчерта шефът на Националната лозаро-винарска камара. „Виното е като малко дете – отглеждаш го, грижиш се за него и искаш да отиде на най-доброто място – да бъде споделено с любим човек“, изрази страстта си към бизнеса Чорбаджийски. С което напомни, че когато човек е под стрес, първо се свива в своята черупка, но желанието за живот всъщност е по-силно от всеки страх. Затова никак не е чудно, че българското вино успя да надвие ковид. В свирепите дни на февруари то е древен и топъл знак – на човешката надежда за по-добри дни.

Прочетена 1084 пъти Последно променена в Сряда, 17 Февруари 2021 11:08
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта