Цените на пшеницата на борсата в Париж избиха нагоре Избрана

В края на изминалия седмичен период (12-18.02.21 г.) цените на пшеницата на фючърсните пазари в Европа и САЩ започнаха стремително да се изкачват нагоре провокирани от информации за значими щети от измръзване на посевите от пшеница в зърнения пояс на САЩ, ЕС и Русия.

Спекулантите разиграха климатичната карта, като акцентираха върху силните студове, на места до минус 30 градуса по Целзий в Централните и Южните Равнини на САЩ и рекордното за последните години застудяване в Тексас. В средата на седмицата Commodity Weather Group излезе с мнение, че от измръзване могат да загинат 10% от посевите с мека пшеница и 15% твърда зимна пшеница в Щатите.Прави впечатление, че в същото времe почти не се говори за актуализирани метеорологични прогнози, в които става дума за бързото отстъпление на студения фронт и рязкото затопляне на времето в Канзас.

В Европа внимането на участниците в зърнената търговия беше фокусирано върху ниските температури в Германия и Франция. За засилване на напрежението на пазара допринесе и информацията, че авторитетната руска аналитична агенция SovEcon тези дни редуцира своята прогноза за размера на новата реколта от пшеница в Русия от 77.7 млн.т на 76,2 млн.т .

Важно е да се отбележи, че този път сигналът за ценовото покачване не е дошъл от Чикаго, а поредната динамична ценова промяна беше предизвикана от действието на борсовите спекуланти в Париж. Европейските анализатори са на мнение, че вълна от спекулативни покупки беше провокирана главно от техническия фактор, а климатичният елемент беше само удобен повод за покриване на рекордните къси позиции на борсатапреди изтичане на мартенския контракт. Но независимо от причината станалото е факт.

Само за един ден, на 18 февруари цената на мартенския контракт пшеница на EURONEXT се покачи с 8,50 евро, до EUR237,50 /т, а в рамките на седмичния период поскъпването е с драстичните 15 евро за тон (ЕUR196/т – 18.02.20 г.). Сутринта на 19 февруари пшеницата в Париж атакува високите януарски нива от EUR240/т, а това са най-високите стойности от юли 2014 година насам.

Поне засега експортния пазар в ЕС все още не е реагирал адекватно на фючърсното ценово рали, като в рамките на седмичния период цената на френската и германската пшеница се покачи с 4-5 евро. На 18 февруари френска пшеница 11,5- 12,5% протеин се предлагаше за износ от Руан по EUR 236/т FOB Руан, а германска пшеница мин. 12,5% протеин по около EUR 250/т FOB Балтийско море за (EUR 199/т и EUR211/т FOB съответно на 18.02.20 г.).

Поради силния спекулативен шум пазара изглежда доста несигурен и объркан, но в търговските среди се формира мнението, че стремителният ценови възход едва ли ще продължи дълго.

В началото на настоящата седмица водещи европейски експерти коментираха , че „силният студ в Европа през последната седмица е малко вероятно да е причинил значителни щети на посевите с пшеница”. „Във Франция студовете не би трябвало да окажат голямо влияние и ние се придържаме към сценарий с доста прилични добиви“, каза Винсент Браак, анализатор в Strategie Grains. Френското министерство на земеделието миналата седмица повиши оценката си за площите с мека пшеница в страната за реколтата през 2021 г. до 4,86 ​​милиона хектара, което е с 15% повече от предходната година.

„Студовете са наистина силни, но пшеницата като цяло има добро снежно покритие в цяла Германия и не очаквам значителни проблеми с щетите от замръзване“, сподели известен германски анализатор пред Ройтерс.. Площите заделени за пшеница в Германия за реколтата през 2021 г. са увеличени с 2,7% спрямо миналогодишното равнище – до 2,83 милиона хектара.

Търговците отбелязват и факта, че в коментарите от Русия се акцентира върху редуцираната оценка на SovEcon, но се подминава мнението на друга водеща аналитична агенция IKAR – Москва, която миналата седмица вдигна прогнозната летва с 1 млн.т – до 78 млн.т. В последните си коментари руските агроспециалисти споделят, че агрометеорологичните условия са благоприятни за зимуването на растенията почти на цялата европейска територия на Русия. Миналата седмица в Южна Русия (основен доставчик на пшеница за износ) имаше обилни снеговалежи, които предпазваха посевите от замръзване и попълваха запасите от влага. По данни на европейските търговски източници руска пшеница 12,5% протеин на 17 февруари се предлагаше за износ за товарене през март по $281-284/ т FOB($221 FOB – 18.02.20г.) Цените на украинското хлебно зърно следваха руските котировки.

Безспорен интерес за нашите производители и търговци представлява покупката от йорданската агенция MIT на партида от 60 хиляди тона румънска пшеница реколта 2021 г. за доставка през септември на цена $272/т CFR.

Игор Валентович

Прочетена 688 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта