Възстановяване собствеността върху гори Избрана

Въпрос: Баба ми е била собственик на 20 дка гора. Доскоро не знаехме за това и не сме подавали молба за възстановяване собствеността върху гората. Имаме документи, с които можем да докажем собствеността. При изтекъл срок за възстановяване собствеността върху горите, има ли възможност да направим нещо?

С.М. САМОКОВ
ОТГОВОР: Въпросът е нормативно уреден в Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд /ЗВСГЗГФ/. Съгласно чл.13, ал.1 от закона, правоимащите лица трябваше да подадат заявление за възстановяване правото си на собственост върху горите и земите от горския фонд в общинските служби по земеделие по местонахождението им. Срокът за подаване на заявленията беше до 30 юни 1999 г.

Независимо от това, че читателят като наследник на баба си е пропуснал да подаде заявление в законоустановения срок, той не губи правото си да възстанови собствеността върху гората. За целта трябва да заведе установителен иск пред съда срещу общинската служба по земеделие като представи документите, доказващи собствеността. В чл.13, ал.3 от ЗВСГЗГФ са изброени документите, с които може, както и тези, с които не може да се доказва собствеността в тези случаи. Въз основа на постановеното решение на съда, общинската служба по земеделие определя горите, върху които се възстановява правото на собственост.

Въводът във владение на собствениците на възстановената гора се извършва от общинската служба по земеделие в присъствието на представител на съответното държавно горско стопанство в шестмесечен срок от влизането в сила на решението на съда.

Рубриката се води от адв. Виолета Андрейчина

Прочетена 1212 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта