Червенкови – шампиони в картофопроизводството Избрана

Ние сме голям данъкоплатец, работим изцяло на светло и заслужаваме да правим бизнес в предвидима и спокойна среда, казва бившият олимпийски вицешампион по борба Славчо Червенков, който повече от 25 години е в аграрния бизнес

Анета Божидарова
„Опитваме се да работим и да оцеляваме, въпреки държавата. С много усилия и с много инвестиции“. Такава е равносметката на Славчо Червенков, който от 25 години е в земеделския бизнес и е популярен като един от най-големите картофопроизводители у нас.
„Всичко, което се изкарва от фирмата, се инвестира обратно. Увеличават се разходите за работна ръка – за да могат да бъдат задържани качествените работници, които сме обучили, да работят с модерна техника“, разказва бившият олимпийски вицешампион по борба.
Аритметика на подпомагането
Въпреки че държавата се бие в гърдите и от МЗХГ твърдят, че подпомагането за българското картофопроизводство е съизмеримо с това в останалите европейски страни, аритметиката на Славчо Червенков показва друго.
„Ако обвързаното подпомагане за 2 години се смята за една, нещата наистина изглеждат добре, но просто сметките не са верни“, казва земеделецът от Самоковско. „Това, което се дава на картофопроизводителите като подпомагане, не покрива и 10% от разходите в едно стопанство“, изчислява Червенков. А разходите са големи – картофите са трудна култура, предвид карантинните заболявания и специфичните грижи. Това, обаче не е най-големият проблем в сектора.
„Държавата ни постави в един общ пазар с производители от Западна Европа, на които е трудно да бъдем конкурентни“, анализира пазарната картина агробизнесменът. И дава пример: в Гърция държавата реално подкрепа земеделието, подпомагането е 250 евро на декар за картофопроизводителите – заради ковид пандемията ресторантите са затворени и потреблението е свито. При 5-6 тона добив, за гръцките фермери подпомагането се връзва на 300 евро на декар.
В България субсидиите за производителите на картофи са други – за първите 300 дка площи, обвързаната подкрепа е в размер на 130 лева на декар. За насажденията, които са над 300-те дка, ставката пада средно на 100 лева на декар. „Това се равнява на няма и 10% от ежегодните инвестиции, които правим всяка година“, отново подчертава Славчо Червенков.
Как се оцелява при такава подкрепа
С близо 2 хил. дка площи с картофи, за фамилия Червенкови най-важен е пазарът. Фирмата има сключени договори с преработватели извън страната, които изкупуват продукцията за производство на чипс. Малка част от производството се реализира на вътрешния пазар. Фирмата не разчита на подпомагане. Оцелява с кредити. „Благодарение на това, че сме компания с история и работим коректно с банките, ползваме като кредити седемцифрена сума и тя не е с единица отпред“, уточнява Славчо Червенков.
Ковид уби картофите
Затвореният туристически и ресторантьорски бранш затръшва врати и пред производителите на картофи. Това е обяснението за грамадата от реколта, пред която разговаряме с Червенкови. Много от малките производители са пред фалит, повечето дори не са извадили картофите от земята – просто няма пазар.
„Като седне човек в някое заведение, обикновено си поръчва бира с пържени картофи. Ресторантите, които са много голям клиент, обаче не работят от месеци, карат само на доставки. Никой обаче не би си поръчал пържени картофи за вкъщи. Като се добави към това и свръхпроизводството на картофи в Западна Европа, които също нямат реализация заради ковид пандемията, продукцията се лисва на свободния пазар и ето защо имаме такъв огромен проблем“, обяснява от своя страна синът Георги Червенков. А бащата допълва: „Тази година цената на картофа е 5 пъти по-ниска от миналата година. Нямаме друга реколта с такъв ценови срив“. След като гърците продават своите картофи у нас на 5 евроцента за килограм, как българските да бъдат конкурентни, риторично пита Червенков старши. И неизбежно отваря дума за политиката.
Несигурни политики – нестабилна бизнес среда
„Идва един министър и решава, че някой от секторите ще бъде приоритетен. Идва друг министър и взима решение да подкрепя друг бранш. И накрая всеки казва, че получаваме много. Ама дайте да видим колко е това в сравнение с подпомагането в другите европейски държави“, ядосва се картофеният бос от Самоковско.
Лоши практики
И коментира една от ковид мерките на сегашното земеделско министерство по отношение на присъствието на български картофи в големите супермаркети. „Заради тази акция на министерството, хора, които си нямат и идея от картофопроизводство, веднага направиха схема. Внасят 50 тира германски картофи, които препакетират в България, купуват от един български фермер еднократно 1 тир с картофи, и с този документ продават на някоя търговска верига цялото количество. По смисъла на закона това е документна измама, навремето за такава се лежеше в затвора от 3 до 5 години. А сега? Нищо. Ами да ги проверяват и да ги хванат“, казва Червенков.
В земеделието има хубави години, има и лоши. Ако човек си прави вярно аритметиката, успява да върже бюджета и компанията да е стабилна – без текучество на работната ръка, с регулярни инвестиции в нова техника, със стабилен пазар.
Сам кон като се надбягва, винаги е пръв
„Хубаво е, когато се говори, да се говори истината. Основният принцип на едно управление е обратната връзка с бранша. У нас такова нещо няма. Ние хубаво с вас си говорим, но онези отгоре дали ни чуват? Не, не ни чуват и никой не идва да ни пита какво е положението“, обобщава Славчо Червенков и духовито рисува картината за себе си като един от стабилните агробизнесмени в Самоковско: „В селото на кьоравите едноокият винаги е цар. Сам кон като се надбягва, винаги е пръв. Опитваме се да работим на ниво и справедливо към хората“.
Питам Червенков старши дали съжалява, че двамата му сина също са в семейния бизнес. Той се замисля и отговаря: „Понякога съжалявам, защото никак не е леко – коства ни доста усилия и нерви. Георги е с 3 деца – това е сериозно семейство, той има големи отговорности. Но това са млади хора, винаги могат да завият в друга посока. Единият ми син вече го направи – Александър. (Бел. ред. Александър Червенков през 2014 г. се захваща с отглеждането на индустриален коноп. Защо този бизнес се оказва невъзможен у нас – ще посветим отделен материал на темата).
„Ние сме доста сериозен данъкоплатец, бизнесът ни е изцяло на светло, нашите служители си получават заплатите само по банков път. Смятам, че заслужаваме да работим в предвидима и спокойна среда“, казва Славчо Червенков. Георги допълва, че работещите във фирмата на постоянен трудов договор са 25 души. „Пазим си хората, не ги пращаме на борсата, даваме добри заплати. Имаме скъпи машини, инвестираме в обучение, при нас няма текучество“, казва още Червенков младши.
В бизнеса няма малки и големи, навсякъде е трудно. Но ако инвестираш умно и работиш упорито, земята се отблагодарява. „Работата на държавата е като види, че има бъг в някой бизнес, да отпуши положението и да направи така, че да се работи леко“, казва младият Георги Червенков. Той не знае дали някое от трите му деца ще се насочи към аграрния бизнес, но неговото място е тук – в семейната компания. Най-много се радва, когато времето е на страната на фермерите и всичко върви по план, че даже и над очакванията.
Отново връщам колоритния олимпийски вицешампион по борба на темата за политиката, наближават избори все пак. „Политиката ме интересува дотолкова, доколкото е свързана с икономиката. Често се питам защо министерството на земеделието е отделно от министерството на икономиката? Та земеделието е в основата на икономиката. Ние имаме бизнес, свързан с прехраната. Ако няма хляб, никой няма да може да си включи компютъра и да седне да работи, нали така? Половината от моя живот е преминал в стария строй, другата половина – в сегашния. Днес само правя статистика“, обобщава Славчо Червенков.
Вероятно тя често не е в полза на сегашната картина в българското земеделие, затова го питам има ли вариант да се откаже от бизнеса? „Умиране има, отърване няма. Защо да го правим – инвестирали сме 25 години средства, усилия и нерви. Цял живот съм бил в екшън, свикнал съм. Този живот ще го изкараме така, за другия – ще видим“, духовито отговаря един от най-впечатляващите агробизнесмени у нас. И отпрашва към поредната задача за деня.

Прочетена 4246 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта