Бизнес в зони по НАТУРА 2000 – въпрос на гледна точка Избрана

Как през фермерското сирене да научим, че у нас има пасища, които опазват биоразнообразието?

Анета Божидарова

Да се прави бизнес в зони, които попадат в НАТУРА 2000, на пръв поглед изглежда сложна и тънка работа. Мрежата обхваща 34% от страната ни – 120 са зоните със защитени птици и 234 – с местообитания и видове.

Всичко всъщност е въпрос на гледна точка. Ако се гледа на земеделската дейност в зоните по НАТУРА 2000 като възможност да се вземат едни добри субсидии, логиката е ясна. Следят се регламентите и правилата, в конкретика – всички заповеди, свързани с дейност в зоните по региони. При такава логика обаче, неминуемо се появява

риск от изкривяване

ако липсва анализ и оценка на въздействието. Затова става възможно зимуващите гъски по нашите земи да „глътнат“ субсидии за милиони. А колко всъщност са гъските и какъв точно е ефектът от прилагането на мярката – този анализ липсва. В такъв контекст подобна гледна точка не е здравословна – фермерите да тичат след субсидията. За да се промени това, обаче, се иска воля за смяна на философията на подпомагане. Това означава да се мисли визионерски и да се работи екипно.

Добрият пример в тази посока беше даден от Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“ – по време на уебинар, посветен на земеделските дейности в зоните по НАТУРА 2000. Добрите практики най-добре се илюстрират с

успешните примери

„Биоселена“ може да се похвали с такива, а всеки, който иска да чуе разказ от първо лице, може да срещне овощарят Денка Георгиева и пчеларят Теодор Пушкаров на фермерския пазар, който се провежда всяка седмица пред земеделското министерство в София – в сряда и петък. И двете стопанства попадат в зони по НАТУРА 2000. Това обаче все още не се превръща в популярен маркетингов ход, въпреки направените стъпки от двамата фермери. Затова има какво да се желае – относно етикетирането, бранда, популяризирането на продукти от такива зони, категоричен е Стоилко Апостолов. В тази посока може да се каже, че е отчетен напредък. Ако през 2018 година клиентите на пазара са питали: „Това сирене от истинско мляко ли е?“, три години по-късно питат: „Къде отглеждате животните, как ги пасете?“. Което е знак за узряване в потребителските нагласи към фермерските продукти. Ако в тази верига по ясен начин застане и държавата, нещата могат да се получат още по-добре. Междувпрочем, 28 от 35-имата участници на фермерския фестивал пред МЗХГ попадат в зони по НАТУРА 2000. Това обаче още не им носи специални дивиденти.

Множеството въпроси по време на уебинара бяха отправени предимно към Лидия Чакръкчиева - експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ към МЗХГ. Конкретни отговори, свързани с новата ОСП почти не бяха възможни – европейското законодателство ще бъде ясно едва през юни. Новина е, че

на интернет страницата на МОСВ има качени още 75 зони по НАТУРА 2000

които са в режим на обществено обсъждане. Отворен остава и въпросът дали биологичните и агроекологичните плащания ще преминат към Първи стълб и дали ще бъдат въведени тавани в това подпомагане. В европейските проекто-регламенти тавани за дейности в зони по НАТУРА 2000 не са заложени, съобщи Лидия Чакръкчиева.

Според ботаника Чавдар Гусев, от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките, към всяка дейност в зоните по НАТУРА 2000, трябва да се подхожда внимателно, с познаване на правилата и с яснота за конкретните резултати. Всичко това изисква познание и обучение на българските земеделци.

Дълбоката идея на НАТУРА 2000 всъщност е проста, убеден е Стоилко Апостолов. Как през фермерското сирене да научим, че у нас има пасища, които опазват биоразнообразието. Да си купим бурканче със сладко от глухарче, защото то расте на поляни, които имат висока природна стойност. Остава тази философия да се облече в адекватни политики.

Уебинарът „Селско стопанство в Натура 2000 - възможности и правила“ е с финансовата подкрепа на Програма Life на Европейския съюз, и се изпълнява от сдружение "Зелени Балкани", Икономедиа, Дарик Радио и Хоби ТВ.

Прочетена 2270 пъти Последно променена в Четвъртък, 18 Март 2021 15:17
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта