Повече оранжерийни производители да могат да се възползват от мярка 4.1 Избрана

Теодора Кръстева, Изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция пред „Гласът на земеделеца“:

Още от януари 2021 г., когато се проведе тематичната работна група за определяне на проекта на таблицата за изчисляване на СПО за целите на ПРСР, ние от БАПОП настояваме да се добавят позиции, които са в защита и подкрепа на нашите членове.

Например, с отделен код да се впишат – „Други зеленчуци оранжерийни“. Подкрепяме и колегите от ягодоплодните култури. Тенденцията е ягодоплодни все повече да се отглеждат в оранжерии. И те също да бъдат с отделен код при изчисляване на СПО.

Настояваме да се добави разсадопроизводството в оранжерийното производство, което е изключително важно. За съжаление, масово разсадът, който се ползва от нашите производители на оранжерийна продукция идва от чужбина. Ние като Асоциация, искаме да заложим на българско разсадопроизводство и то да се случва в оранжерии, тоест да покрива целогодишно търсенето.

Опитваме се да включим и високотехнологичните оранжерии – хидропоника, аеропоника, аквапоника, вертикални. Всички са виждали какви оранжерии има по света. Идеята е да заложим на такива иновации и те да са изрично включени в мярка 4.1 и другите мерки за иновации като възможност за финансиране. Вярно е, че инвестициите са големи, но те се възвръщат многократно. Да не говорим за икономиите и високите производствени резултати, които се постигат. Работим и в посока на повече биологична продукция, при която са използвани по-малко растително-защитни средства.

Една от големите ни болки е че не можем да си подновяваме отоплителните инсталации. В тази посока няма никаква предвидена подкрепа за оранжерийните производители. Масово в България се ползват стъклени оранжерии, останали от преди 30 и повече години. Вътре в тях положението е трагично. Отоплителните системи нито могат да се ползват, нито могат да се подменят, а е належащо.

Нещата общо взето са ясни, ние ги повтаряме много пъти, но дано да ни чуват, защото те са от полза на всички – и производители и потребители. Положението при нас е борба, борба и пак борба. Надяваме се предложенията ни да бъдат чути и взети под внимание.

Интервю с Теодора Кръстева за състоянието на сектор „Оранжерийно производство“, четете в следващ брой на вестник „Гласът на земеделеца“

Прочетена 1137 пъти Последно променена в Понеделник, 05 Април 2021 16:55
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта