С какво ще се различава този прием по подмерки 4.1 и 4.2 на ПРСР от досегашните? Избрана

В предстоящия прием за първи път ще се работи по правилата на старата ПРСР, но „донякъде“ адаптирани към новостите и с бюджета на новата програма на ЕК. Това на практика е бюджетът за страната ни за 2021 г. и 2022 г., определен от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по Стратегическия план с добавените средства /≈200 млн. евро/ по т. нар. Инструмент за възстановяване от кризата с COVID19. За какво ще се разходва бюджетът и ще има ли специфични насоки?

Подпомагане ще получат дейности, които да са насочени към ефективно използване на ресурсите, прецизно земеделие, модернизация на производствените машини, кръгова икономика, цифровизация и др. Това са нещата, които според ЕК ще помогнат за преодоляване последиците от кризата. За да се отговори на новите изисквания се налага и промяна в Критериите за оценка на проектите:

- Въвежда се изискване към кандидатите да докажат „история“ като земеделски производител или преработвателно предприятие най-малко 36 месеца.

- Лимитите за проектите и за този прием приемкоито са определени не се различават не се различават много с тези от миналия програмен период 2014-2020.

За подмярка 4.1 максималният проект ще е на стойност максимум 1,5 млн. евро, а за подмярка 4.2 - 3 млн. евро.

Важно е да се отбележи, че ако даден проект по 4.1. е до 1 млн. евро, а за 4.2. до 2 млн. евро субсидията ще е по-висока и ще е 50%, а за проекти над тези суми ще е 35%.

- Допълнително увеличение на субсидията с 25% ще има за инвестиции, които допринасят за целите на Европейския инструмент за възстановяване и предстои определянето им от УО.

При субсидия над 50% кандидатите трябва да провеждат процедури по ПМС 160 за избор на изпълнители и доставчици по проектите.

- Определен е лимит за земеделската техника по подмярка 4.1. и не може да надхвърля 250 000 евро.

- Одобрени кандидати по 4.1 и 4.2 в миналите приеми, могат да участват, като подготвят проектите си в рамките на определените нови лимити.

Нови критерии, на които кандидатите трябва да обърнат специално внимание:

- Критерий, свързан с приоритетизирането на инвестициите в иновативни технологии, съобразно с  насоките и приоритетите на ЕК изброени погоре; - Обвързването на оперативната печалба на кандидата с размера на проекта;

- Критерий, насочен към инвестиции във ВЕИ и околна среда. Инвестициите в тази посока, заедно с тези в иновации, попадат в рамката на Next Generation и за тях може да бъде получен по–висок процент финансиране – 75%;

- Приоритетни ще бъдат проекти на земеделци до 40-годишна възраст, производители и преработватели без проекти по съответната мярка до момента, групи и организации на производители, проекти за производство на биологични продукти, такива, осигуряващи запазване на заетостта, инвестиции в необлагодетелствани райони и места по Натура 2000. 

Прочетена 531 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта