В Добруджа: Пшеницата е в добро състояние, сеитбата на пролетници върви с бързи темпове Избрана

  • По-хладното време забави развитието на посевите с жито

  • Няма болести, само в отделни полета са установени въшки

Габриела Събева

Пшеницата винаги е била основната култура на Златна Добруджа. Тя дава хляб, дава надежди, дава поминък. Именно затова сривът на реколтата през 2020 г. има жестоки последствия, които ще продължават да рефлектират върху икономиката на Добричка област. В момента всяко поле и всеки стрък са под стриктно наблюдение, за да се изведе културата до успешна жътва. И както винаги казват земеделските стопани, това е завод на открито и до последния момент, т.е. до влизането на зърното в хамбара, има какво да се обърка.

На този етап пшениците изглеждат много добре, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Общо 1 млн.200 хил.дка засяха стопаните през есента на миналата година. Няма причина за пръскания, тъй като няма зарази и болести. Въпреки това някои земеделски стопани са влезли в полетата с пръскачки и третират с фунгициди. „Това е личен избор на всеки производител как да харчи пари и колко да влага в декар. Няма зарази. На места обаче има нужда от инсектицидни пръскания. Колеги споделят за полета, на които има много въшки. Точно там се налага пръскане. Има микрорайони, в които вече минаха инсектицидните третирания, защото се налагаше“, обобщи още Радостина Жекова.

Всички са категорични, че към този момент няма притеснения за пшеницата. „Тя преживя студовете през февруари и март, имаше пожълтяване, преодоля го. От тук нататък нещата са до температура. Влага имаме, посевите се развиват“, допълни производителката.

Пшеницата е в добро състояние, но заради хладното време се развиват по-бавно, потвърди от своя страна проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Културата е в активен растеж, но в Добричка област посевите изостават в развитието си със 7-10 дни. „В момента по-голяма част от посевите са във фаза втори листен възел, други преминават към трети“, посочи ученият. Той уточни, че досега пшеницата е трябвало да е стигнала до флагов лист. Все още хладната пролет и ниските температури бавят развитието на житната култура.

Студовете през март са оказали още един „ефект“ върху пшеницата, резултатът от който е наличие на по-редки посеви, констатира при обхождане на полетата проф.Киряков. Това е в резултат на невъзможността на пшеницата да брати в пододящи условия, т.е. ням анужната температура. След изкласяване се очаква пшеницата да компенсира изоставането в развитието си.

По-студеното време обаче има и добра страна, тъй като не благоприятства развитието на патогените и неприятелите. „В отделни полета установяваме септориоза. За радост няма кафява или жълта ръжда“, посочи още проф.Киряков. При неприятелите картината е сходна. „Нападения няма, само в единични полета отчитаме проява на листни въшки“. Ученият смята, че на този етап няма нужда земеделските стопани масово да влизат и да третират с фунгициди. Към инсектицидите може да прибягват само в проблемните полета. В същото време обаче, за да не „изпуснат“ и тази реколта, част от производителите избират да действат превантивно и да се застраховат срещу болести и неприятели. Това обаче допълнително оскъпява производството на пшеница. „Важно е да се обследват полетата и да се пръска само при необходимост“, посочи още проф.Киряков.

Рапицата се оказа културата, която предизвика повече тревоги до този момент. Тя се оказва рискова за Добруджа през последните години. „Имаме колеги, които развалиха рапица за голямо съжаление. Тя беше засята навреме, в срокове, но не навсякъде валя през есента. Това беше причина да не покълне и поникне“, разясни Радостина Жекова и допълни: „Този риск ние го знаем. В Добруджа трудно се прави рапица, тъй като условията за сеитба през есента рядко го позволяват“. През 2020 г. сушата и горещините продължиха през септември и октомври, така че семената останаха в неподходящи условия. Липсата на дъждове компрометира поникването й. От засетите 62 000 дка най-малко 8 000 вече са разорани. Освен неблагоприятните условия през есента, фактор за пропадането се оказаха и мартенските студове и ниските температури от -16 градуса.

В момента кампанията по сеитба на пролетни култури върви на пълни обороти в Добричка област. „Част от колегите, които започнаха по-рано, дори приключиха. Сеитбите, които тръгнаха около 10 април, вече се виждат на полето, поникнали са“, съобщи Радостина Жекова.

„Малко по-ниски са температурите, но въпреки това имаме изключително хубава пролет тази година. Отчитаме и много добри запаси от влага. По-хладното време на практика забави сеитбата, на практика ще забави и поникването на слънчогледа и царевицата“, прогнозира още производителката. Тя обаче е категорична, че това забавяне по никакъв начин няма да е фатално и проблемно. По думите й масово всички стопани се съобразиха с температурата на почвата и въздуха, изчакаха чисто технически да могат да влязат в нивите. „Няма причини за притеснение, надяваме се на добра година. Независимо че има почвена влага, чакаме Гергьовския дъжд, никога не е излишен“, през смях допълни Радостина Жекова. Защото старите хора казват: „Всяка капка дъжд по Гергьовден е равна на жълтица!“.

Прочетена 610 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта