Невербалните сигнали, които изпращат политиците в земеделието Избрана

Не случайно са казали – вярвай на делата, а не на думите. Хората вярват много повече на своята интуиция и на невербалните сигнали, особено когато те се разминават с думите, които чуват.

Тръмп наричаше фермерите „героични патриоти“, но започна търговска война с Китай, от която точно фермерите, които изнасят 20 на сто от производството си за Поднебесната, пострадаха. Преди изборите Байдън обеща на Съюза на фермерите на САЩ да преразгледа външнотърговската ситуация, да продължи кредитната програма за младите фермери, да промени законодателството в полза на малките и средните стопанства. И още – да отдели повече средства за държавните университети, за да могат те да се конкурират с многомилиардните бюджети на частните научно-изследователски компании при създаването на нови технологии и семена. Предприемачеството е в основата на американската мечта.

За страните от Западна и Северна Европа са важни екологичните цели и политиката в Брюксел се определя от тях. Но екзистенциалният въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш“ си задават не само фермерите от Южна и Източна Европа. Дори в Нидерландия, която е лидер в млекодайното животновъдство, към 2030 г. броят на земеделските стопанства ще намалее с една трета. Това е прогнозата на експертите от Friesland Campina и Университета във Вагиненген. При това сценарият (от „в името на екологията“ до „само печалбата“) няма да се отрази на крайния резултат. Той ще промени само причината на излизането на фермерите от бизнеса – или труднодостижими изисквания на екологичното законодателство, или ценовият натиск, или нежеланието да се инвестира в отрасъл с ниски печалби. Впрочем, дори и намаляването на броя на стопанствата и главите животни няма да позволи да се постигнат целите по емисиите на амоняк и метан.

Екологичният ред на аграрната политика на ЕС вече се пропуква. Франция, която беше най-активна при исканията за забрана на неоникотиноидите, беше принудена, както и още 10 други държави, да удължи „употребата им в извънредни ситуации“ до 2023 г. след избухването на най-голямата от половин век вирусна зараза по захарното цвекло, която доведе до намаляване на добивите с 30 на сто. Но изключението само потвърждава правилото.

Освободената от правилата на ЕС в резултат на Брекзит, Великобритания реши да преразгледа „неефективната и прекомерно бюрократизирана“ политика на директните субсидии. Страната вече ще ги плаща не за площ, а за „услуги“ към обществото – качество на водата и въздуха, запазване на биоразнообразието и плодородието на почвата, предпазване от наводнения и климатични промени. Мерките ще започнат да действат от 2024 г. Фермерите получиха ясен вербален сигнал и достатъчно дълъг хоризонт за планиране.

Това, което обединява всички дотук споменати страни, е че там има ясен вектор и посока за развитие. А какви вербални и невербални сигнали получват българските земеделци?

. Казват им, че трябва да намалят използването на пестициди, за да пазят природата и пчелите, а в същото време никой не спира вноса на нелегални такива от Турция.

. Казват им, че трябва да са регистрирани и законосъобразни, а в същото време по баирите бродят стотици хиляди виртуални овце.

. Казват им, че пари няма, но като приплаче някой бранш изведнъж се намират няколко милиона, особено предизборно.

. Казват им, че трябва да има легитимни браншови организации, с които да се води политика, но никой не пише Закон за браншовите организации, където да има ясни изисквания, на които трябва да отговарят браншовите организации.

. Казват им, че е важно да се развиват селските райони, но единственото, което се разви в тях са стадионите за крави.

И още, и още... На какво да вярват и какво да планират земеделците у нас? За какво бъдеще да се приготвят – за това на думите, или за това на делата?

Ася Василева

Прочетена 526 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта