История за ябълки, отгледани с любов от Плевенско Избрана

Ябълката е плод, прочут с истории и разкази - раздор, довел началото на Троянската война, дърво на познание на добро и зло. Прочува се напоследък и с ,,Ябълка на ден и докторът е далеч от мен”. Тази фраза бе поставена и в рекламните материали на земеделския производител Татяна Цанова от с. Опанец, Плевенско. Тя разказа за професионалния си път като производител на ябълки и оцет пред ,,Гласът на земеделеца”.

yabulkovi 1

 

Началото е поставено през 2006 г., когато тя и съпругът й засаждат 12 дка млади ябълкови дръвчета. ,,Така се сбъдна мечтата ни да имаме градина, без ясна визия какво ще правим след това. Засадихме ги някак си между другите ангажименти”, каза Татяна Цанова. През 2011-2012 г. започват да плододават. ,,Тогава вече погледнах по-сериозно на нещата и се регистрирах като земеделски производител. До този момент не бяхме участвали в програми, бяхме си закупили посадъчния материал с наши средства. Дръвчетата бяха в наследствена земя. Знаехме за европейските програми, но като проучвахме нещата, разбрахме, че няма да успеем да участваме. Оказахме се твърде малки и винаги се изискваше и процентно участие от наша страна”, разказва Татяна Цанова. ,,След като дръвчетата започнаха да плододават и се регистрирах като земеделски производител се включих в програма за подпомагане на полу-пазарни стопанства. Тази мярка беше в продължение на пет години, а помощта беше 3000 лв. на година. През този период от нас се изискваше растеж. Съответно ни се правеха проверки дали се усвояват правилно средствата и наистина се занимаваме с това”, допълва Татяна Цанова.

,,Нашето желание беше да се включим и в друга програма, по която да си закупим техника, с която да обработваме градината, защото за нас това беше главният проблем. Едва ли не всичко се правеше ръчно, това е доста трудоемко. Бяхме само със съпруга ми, не сме наемали работници. Работехме със закупен много стар трактор, втора употреба на 30 г. и с него успявахме да вършим част от работата. Не успяхме да участваме в такава програма, защото нинвестицията в нов трактор, капково напояване, ограждане на градината, защитна система против градушки се оказа една голяма сума, от която ние трябваше да покрием 50%”, пояснява Татяна Цанова. Другите 50% се отпускат като субсидия безвъзмездно от държавата. ,,Нямахме тези средства и си останахме на ръчната обработка и стария трактор. Когато дръвчетата започнаха да плододават- големи сочни и вкусни ябълки, у нас се събуди силна любов към това нещо и решихме да се занимаваме основно и само с него, ако искаме да правим нещо качествено. Искахме и нашата любов да достигне към хората, такава, каквато я усещаме. Знаехме, че трябва да правим всичко от сърце, а не да бъде между другото. Останахме само с градината и оставихме всякакви други дейности”, разказва още Татяна Цанова.

yabulkov ocet

 

По онова време съпругът й се занимава със строителство, а тя работи в една фирма за маркетинг и реклама, специалността, която е завършила. ,,Започнахме да пласираме ябълките основно в складовете в Плевен. Това ни смущаваше, защото бяхме притиснати от тях за цена, която ни предлагаха. Ние не можехме да предложим много ниска цена, защото не се покриваха разходите за целия труд, който бяхме вложили. Тогава решихме една голяма част да даваме на складовете, а друга да предлагаме директно на клиентите по пазари”, обяснява Татяна Цанова. За нея и съпруга й връзката производител-потребител е най-значима. ,,Не беше важно просто да продадем ябълките незнайно къде и до кого ще стигнат. Хората няма да знаят от къде идват тези ябълки, че са отгледани по екологично чист начин, а това беше нашият стремеж. Не ползваме пестициди за тревата, нито изкуствени торове, а оборски тор. Тази информация трябваше да достигне до хората и затова държахме на директния контакт”, подчертава Татяна Цанова. Посредничеството, което се случва в търговската мрежа, не й харесва. ,,Клиентите ни понаучиха. Оказа се, че не можем да пласираме цялата продукция, защото има сортове ябълки доста нетрайни и трябва веднага да ги преработим. Така преминахме към производството на ябълковия ни оцет - чист натрурален само от смлени ябълки. Интересното е, че не се случи по някакви планове, а ни дойде идеята да направим опит от това. Добре се прие от клиентите”, пояснява Татяна Цанова.

Започват да обикалят страната по различни пазари, най-вече занаятчийски. ,,Там предлагахме и обяснявахме какво представлява този продукт. Те се смущаваха, защото виждаха някакъв мътен продукт с някаква гъба отгоре. Трябваше им време, докато приемат, че това е натурален оцет. Хората се обърнаха към по-здравословния живот, предлагането по търговските мрежи започна да се променя, клиентите се ориентираха и от тогава вече не беше нужно да обясняваме толкова много какво представлява това”, разкава още Татяна Цанова. Насочват се към затоврен цикъл и основно към производство на ябълков оцет. ,,Това изискваше материална база, започнахме от малък цех, прилепен до къщата ни в с. Опанец. За няколко години със собствени сили и средства поетапно го завършихме. През цялото време произвеждахме оцета и го пласирахме по различни пазари. Това е основната ни дейност към момента, не ни е голямо производството и нямаме осбено разширение. Засадили сме още 6 дка млади ябълкови дръвчета от семка - ние си събираме семената от ябълка, която е устойчива. Засаждаме ги при необходимите условия в пясък и когато достигнат развитие ги преместваме в градината на полето и ги засаждаме”, казава Татяна Цанова.

yabulki

 

От две години са вече постоянно на земеделски пазари само в София. ,,Има кооперативи на производители, там вече клиентите ни познават. Човек може да се издържа по този начин, стига да има силна вяра и да го прави с огромно желание”, подчертава Татяна Цанова и допълва, че най-големият им син вече активно работи в семейното предприятие.

Виолета Кръстева

Прочетена 771 пъти Последно променена в Сряда, 09 Юни 2021 15:01
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта