Цените на зеленчуци и плодове набъбват двойно от полето до сергията Избрана

Високи цени на земеделската продукция за купувачите и реализация на безценица за производителите – с това се характеризира и настоящата стопанска година, поне до момента. В сила е наложилото се от десетилетия правило, че от полето до сергията или магазина цената на килограм зеленчуци и плодове нараства с една трета, а често – двойно, че и повече.

Pazara 3

В това може да се убеди всеки след кратка разходка на Централния кооперативен пазар в Пазарджик или по магазините. Хит в момента са доматите. Под 2 лева за килограм може да се купят само ситни и от така наречените „търговски“ сортове – твърди и безвкусни, но пък издръжливи към изпитанията на транспорта. Едрите вървят по около 2,70-2,80 лева, а розовите по 3 лева и повече. Същевременно борсите, които обявяват цени на сайтовете си в интернет, предлагат домати на едро срещу 1,20 до 2 лева за килограм. Същите разлики виждаме при новата реколта от сух кромид – от 85 стотинки в склада той поскъпва до 1,20-1,40 лева на сергията. Подобен е маржът и при краставиците, ранните картофи, пролетното зеле.

Преди седмица – малко след градушката в края на май - е имало опити за спекулативно поскъпване на най-търсените зеленчуци и плодове – марули, домати, краставици, череши и ягоди. Тогава цените им се повишили доста и на Борсата в близкото село Огняново. За ден-два обаче се върнали в обичайните си граници.

Подобен тест направили и предлагащите разсад, след като се разбрало, че натрупалата се след бурята ледена покривка е унищожила доста от лехите и насажденията по полето. Цената на корен пипер или домати за кратко достигнала до 50 стотинки. В момента е спаднала до 10-20 стотинки, като по-високата граница е само за елитни и високодобивни сортове.

На пазара в Пазарджик производители няма, само прекупвачи. Стара истина, която вече признават и самите хора зад масите, макар повечето да са регистрирани формално като земеделци, за да ползват облекчения. Това обаче не им пречи да предлагат банани и портокали, които няма как да са произвели сами в страната ни. Преснитеим картофи непременно са от Сърница, макар че в планинското градче, разположено на над 1250 метра надморска височина, стопаните още не са изнесли ратените картофи на полето – студено е, а реколта обикновено вадят в края на лятото или наесен. До цената на дините и пъпешите пък за авторитет присъства Мало Конаре – село, което доскоро беше еталон за отглеждане на бостани. Но малцина знаят, че в последно време стопаните там предпочитат да отдават земята си под аренда, а ниви с дини и пъпеши почти няма.

По това време земеделците нямат време да чакат на пазара. Някои нямат време дори да закарат сами стоката си на борсата, затова разчитат на прекупвачи. Вместо това изнасят разсада по нивите. Тази година хладната пролет удължи времето за засаждане на зеленчука на открито. От една страна то дава шанс на растенията да се прихванат и стабилизират, преди да са започнали убийствените летни горещини. От друга страна обаче влагата създава благоприятна среда за първите вредители, а третирането срещу тях също изисква работна ръка. В днешно време е лукс и наемането на работници – надницата е най-малко 30 лева, някои претендират за 40. Усложнения създава на производителите и прословутият член 114а от Кодекса на труда, задължаващ ги да сключват еднодневни договори с работниците. Въпреки облекченията, постигнати с много протести и преговори, бюрократичната процедура по отчитането на документите пред инспекциите по труда все още отблъсква малките агропроизводители.

Стоимена Александрова

Прочетена 783 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта