Забравихме, че идва жътва! Избрана

Залисани в разделение и политически интриги, в дребнотемие и омраза, изискващи и викащи, забравихме главното. Някак в тази година, в която политиката взе връх над всичко, дори и над пандемията, която явно не ни направи по-добри,  забравихме че идва жътва. Времето в което земеделците прибират хляба на България от полето. Най-усиленото време през годината. Ще го има ли хлябът ни, ще го опазим ли? Днес никой от политиците не изглежда загрижен от това... Земеделците отново ще го приберат, обаче. Както са правили от столетия - тихо и без да се оплакват, без да викат и да искат...
 
Засега ситуацията на полето изглежда добра, особено след инфарктната 2020 година. Цените на зърното също са добри. Но и разходите са много и стават все по-високи. Торове, препарати, семена, машини - всичко поскъпва с шеметно темпо. Задават се нови екологични изисквания, които още повече ще оскъпят работата в земеделието. Климатичните промени изискват внедряването на нови сортове и хибриди. Не става по-лесно за земеделците, по-трудно става от година на година. Следвайки модните повеи от Брюксел и яхайки зелените вълни на промяната, приоритизираме нишите вместо основата. Но без основа не можем. Пирамида, изградена наопаки, никога не е стабилна. А хлябът е в основата на всичко. 
 
Въпреки, че сдружение „Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат вече тържествено даде старт на Жътвена кампания 2021, до същинската жътва има още малко време.
„Жътвата ще закъснее, най-вероятно ще стартира в интервала 5-12 юли. Ще започнем разжънването около 5-6 юли, прокарването на противопожарните ивици и после започваме същинското прибиране“, споделя Васил Недев, председател на ЗК „Демокрация“ в Генерал Тошево
"Дъжд при нас имаме достатъчно, даже ни е в повече, споделя пред  Борислав Горанов, зърнопроизводител от Кнежа. Средна хубост е положението. Не се оплакваме. Нормална реколта очакваме, няма да има рекорди. Пшениците и ечемиците са добре засега. Към края на месеца очакваме ечемикът да стане. За пшеницата жътва не се предвижда по-рано от 10 юли", споделя земеделецът.

"Имаме още критични периоди в подготовката и прибирането. Надяваме се да няма повече полягане на посевите, изрази надежди Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Не че сме суеверни, но докато не приберем продукцията, не можем да кажем нищо. В момента пшеницата е в етап на наливане. Ечемикът вече отива във восъчна зрялост. На този етап подготвяме машините, за да влезем в кампанията готови и да приберем това, което Бог е благоволил да ни даде. Около 20 юни планираме първите жътви “, допълни зърнопроизводителят от Старозагорско.

На по-високи добиви в сравнение с миналогодишните се надяват фермерите в Сливенско, споделя мнение Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен "Хаджи Димитър".
"През 2020 г. добивите на места паднаха до 50 кг/дка и поне още две години ще бъдат необходими, за да се покрият загубите на земеделците. Към момента състоянието на посевите е задоволително и се очаква добра реколта с оглед на качеството и добивите", коментира Радев. Георги Радев прогнозира жътвата на ечемика в областта да започне до 15 дни, а кампанията по прибирането на пшеницата - в началото на юли.

"Заради преваляванията и температурните колебания се очаква взрив на болести по растенията, смята Мариела Йорданова. В Лудогорието очакваме сравнително добра година и реколта. Посевите с есенници се развиват нормално, а за пролетниците е много рано да се каже", коментира Йорданова пред БТА.

Дедите ни са сваляли шапка пред хляба. Ние дължим уважение на хората, които го произвеждат. Нека не го забравяме!  От хлябът започва всичко. Без политици можем, без зърно - не!
Ася Василева
Прочетена 900 пъти Последно променена в Събота, 12 Юни 2021 09:27
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта