Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ: Цялото българско земеделие е безпрецедентно ощетено в НПВУ Избрана

Освен напояването, от частта, предвидена за сектора, изчезнаха и няколко стотици милиони, но никой не обясни къде
 
Интервю на Ася Василева
 
- Господин Костадинов, днес беше качен за обществено обсъждане вариант на Националния план за възстановяване. От него като с магическа пръчка изчезна напояването заедно с 500 милиона лева за земеделие. Какъв е вашият коментар?
 
Последните предложения по плана за устойчивост и възстановяване, качени за обществено обсъждане, показаха, че стана това, за което ние в НАЗ,  отдавна предупреждаваме. Парите за земеделие бяха взети от друго министерство. България остана без средства за напояване. Даже не са предвидили да има вариант Б. Тези 250 млн. лв, които сега са включени във Фонд за екологизацията при първоначалния вариант на плана бяха средствата за дигитализация и не ги одобриха. Оставиха само напояването. След това махнаха напояването и вкараха тези средства. Това е положението. Каквото си направим сами, никой друг не може да ни го направи.
 
Общо за земеделие са предвидени 567 милиона лв като само 267 милиона са от Механизма за възстановяване другите 300 млн. са национално .финансиране. Да се надяваме ,че ще могат да се осигурят тези средства от държавния бюджет. Тоест от механизма за възстановяване ще се предоставят за селското стопанство около 300 милиона ,а не 870 милиона, колкото видяхме в НПВУ в края на миналата седмица.
 
- В този момент от МЗХГ са пуснали снимка от среща с био асоциация, на която се обсъждала земеделската част на плана. Вас някой канил ли ви е на такова обсъждане или това е привилегия само за биопроизводители?
 
Не. Определена групичка направи така в правителството, че средствата да бъдат взети от сектор земеделие и да отидат в друго министерство. Това министерство,  което се похвали днес, че от 800 млн. лв средствата са му станали 1 млрд и 300 млн. лв.  Тези средства ще отидат за саниране, за стартъпи и т.н. Това не е нормално. Такива пари за напояването ние никога няма да имаме шанс да получим. И за да се случи всичко това, използваха колегите от другите браншове. Ползваха ги да изкривят нещата, да вдигнат шум, да са недоволни. Като бушон. А впоследствие те ще останат ощетени от цялата тази работа. 
В зърнопроизводството напояване почти няма. Но активистите отчетаха дейност, събираха ги в Народното събрание, правиха съвети. Ама да бяха прочели, че обвързана подкрепа, която изобщо не касае зърнопроизводителите, без напояване в следващия програмен период няма да има. Какво ще правят?
Знаете нуждата от вода в секторите плодове, зеленчуци, ягодоплодни. Тези производители откъде ще вземат вода? В момента техните асоциации са доволни, че са в такива райони, където има захранване. Но нещо като не се поддържа, рано или късно излиза от строя.
Планът за възстановяване изцяло пренебрегна земеделието. Никой не защити нашия сектор. Някой от МЗХГ казва ли нещо за орязаните средства за земеделие от плана? Говорят какви мерки ще има по ПРСР и какво подпомагане през следващия период. 67 мерки! Това е безумно! Не случайно бързахме преди с плана. Имахме шанс, но го пропиляхме.За няколко месеца всичко се срина.
Средствата, които ще дойдат се дублират със средствата по Next generation - подмерки 4.1 и 4.2 . Там трябва да има разделителна линия, че ако участваш по 4.1, не можеш да участваш по другите подмерки. Но тук средствата са ограничени до 50 000 лв, както беше в първоначалния вариант на плана за възстановяване, който не беше одобрен, а сега се качва за обществено обсъждане. Но не се знае дали ще бъде одобрен от Еврокомисията.  Така че има и вариант тези средства да не се получат изобщо.
Преди обсъждахме планът за възстановяване да обхване и защитата от градушки. Да се върне самолетния способ. Да завършим нещо. Защото и това беше включено в първия вариант, но после ги махнаха. Виждате какво е времето, кое не е климатично съобразно в това? Имахме шанс по този план да завършим градозащитата на България. Самолетния способ и защитата с радари са абсолютно допустими. Те пазят и градове и села. Но никой не взе предвид интересите на земеделието в плана за възстановяване. Вместо да използваме парите за основополагащи проекти, които ще бъдат от полза за цялото земеделие, ще ги използваме за нещо друго, а земеделците ще ни накарат да си плащаме за градозащита.
В момента тече обществено обсъждане и НАЗ подготвя становище, което ще бъде предоставено в началото на следващата седмица. Надявам се МЗХГ да реагира. Защото и колегите от другите сектори бяха използвани, за да се вземат пари от земеделието и да се пренасочат към други сектори. Те ще бъдат ощетени най-много.
 
Какво ще се случи с българското земеделие без напояване?

Няма да има вода. С тези пари трябваше да се надгради постигнатото досега. Трябваше да започнем да възстановяваме и малко по малко да надграждаме. Канали, язовирни стени, впоследствие надграждане по 4.1 и другите средства, които бяха вложени в Напоителни системи, с тези ремонти се намалят разходите на дружеството и себестойността на водата за земеделците. В момента се връщаме в положението, в което бяхме в началото. Дори още по-зле. В последните няколко години дружеството беше върнато до някакви минимални нива на печалба, сега въртим колелото назад. Там, откъдето тръгнахме.
Без вода няма земеделие. И зърнопроизводството в случая е най-малко засегнатото. Проблемът е че МЗХГ няма хора, които да отстоят една силна и достойна позиция. И накрая ще страдат земеделците. Защото сегашното правителство, целта на което беше планът за възстановяване, ще си отиде, но ние ще останем и ще трябва да работим.
Всички политици се снимаха по комбайни и откриваха жътви, но като дойде време за реална помощ на сектора, се видя кой за какво милее. Не е да се качиш само на комбайна, трябва да имаш ясна визия за бъдещето и политическа воля да го отстоиш. Пренебрегването на земеделието е мислене без перспектива за страната от технократи с дипломи, които никога не са ходили на полето и нямат представа от реалната ситуация в България. И от всичко това в крайна сметка ще пострадат най-вече колегите от т. нар. чувствителни сектори, които за пореден път ще бъдат употребени и захвърлени.
Прочетена 3087 пъти Последно променена в Четвъртък, 22 Юли 2021 08:30
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта