Наука и образование отговарят на нуждите на бизнеса с етерично-маслени култури Избрана

В „столицата на лавандулата“ Ген.Тошево учени представиха нови сортове и нова университетска специалност

Габриела Събева

Нарастването на площите с лавандула у нас породи редица промени не само в прякото производство. Научните среди реагираха веднага и обърнаха поглед към етерично-маслената култура, за да „коригират“ редица грешки, допускани в отглеждането и дестилирането на ароматната билка. Първата стъпка е обучението на качествени специалисти. От една година в Аграрния факултет на Тракийския университет се приемат студенти по специалността „Агроном – етерично-маслени култури“. По време на Седмия фестивал на лавандулата, провел се в Ген.Тошево, тази специалност беше представена пред земеделските стопани от цяла Добруджа.

Neli Grozeva i Ana Dobreva GL

„За първи път имаме щанд на изложението. Поводите да бъдем поканени са два. Първо - за да представим нашата нова специалност към Аграрния факултет – агроном по етерично-маслени култури“, заяви Стоянка Пастърмова от Кариерния център на Тракийския университет. „Това е акредитирана специалност, открита миналата година. В нея се обучаваха 25 студенти от цялата страна. Те имаха възможност да проведат своя първи стаж в голяма дестилерия в едно село в Карлово. На място се запознаха не само с процесите в нея, но и с беритбата на рози от конвенционални и от биологични насаждения“, разясни Пастърмова.

Втората причина Висшето учебно заведение да присъства в Ген.Тошево е поканата към зам.ректора по учебната част в Тракийския университет доц.Нели Грозева да участва в кръглата маса, посветена на проблемите в отрасъла. „Лавандулата в момента се отглежда и в Северна, и в Южна България. Очертаха се вече проблемите, свързани със сортовете, с качеството, със залежалата продукция, с протекцията на държавата“, уточни още Стоянка Пастърмова.

Качеството, а не количеството е важният момент в производството на лавандулово масло. Тази позиция изразиха представителите на Висшето учебно заведение и на Института по розата в Казанлък по време на Кръглата маса в Генерал Тошево, посветена на лавандулопроизводството.

„Да бъдат обвързани субсидиите с качеството на масло и производителите на качествена продукция да получават повече. Така ще имат естествен стимул да се интересуват как да го постигнат и да търсят нови сортове“, заяви доц. Ана Добрева от Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. Ученият има повече от 20 години стаж като технолог и представи пред добруджанските стопани трите нови сорта лавандула, създадени от гл.ас.д-р Станко Станков – Дея, Терес и Жанет. Те са утвърдени през 2020 г. след 17-годишен научен труд. Селекционерът е специалист в областта на размножаването на ароматни и медицински растения. В момента предстои да се изпита и утвърди още един нов сорт лавандула – Глория. Всеки представител на новата селекция е с различни характеристики и е предназначен за различните райони у нас. Лавандулата е внесена у нас през 1907 г. Масово наложените в производството у нас 7 сорта също са селектирани в Института по розата в Казанлък. 

„В началото земеделските производители от Добруджа създадоха огромни полета с разнороден сортов разсад с нерегламентиран произход. Оттам тръгнаха проблемите“, посочи доц. Добрева. Добиването на висококачествено лавандулово масло зависи от редица фактори, сред които начина на преработка и на съхранение. Именно затова в Института по розата са проведени основни изследвания върху технологията на преработка на лавандулата, а в момента се работи върху нови микрометоди за дестилация.

Бизнесът с етерични масла и нуждата от обезпечаване на производството на лавандула и рози със специалисти са главните фактори, довели до създаване на новата специалност „Агроном – етерично-маслени култури“, посочи доц.Нели Грозева. Като зам.-ректор на Тракийски университет тя уточни, че учебният план включва 2-годишно обучение в по общообразователни и някои специализирани дисциплини. Важен момент са следващите 2 години, през които обучението ще се провежда в Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.

„Отговаряме на потребностите на земеделския сектор“, категорична е още Стоянка Пастърмова. В стопанския факултет на Тракийския университет очакват акредитация на нова специалност – IT технологии. „Освен това Университетът създаде нов Институт за устойчиво развитие, който ще се занимава с голямото предизвикателство пред България, а именно – зеленият преход. Какво ще се случи с цялата ни икономика, когато трябва да трансформираме едно въглищно производство към предизвикателствата на декарбонизацията до 2059 г.?“, даде пример Пастърмова.

Тракийският университет е спечелил проект по ПРСР, по който започва безплатни курсове и семинари за земеделски производители и заетите в техните стопанства лица. „Участниците ще получат транспорт от цялата страна до базите на Тракийския университет в Стара Загора, нощувки, изхранване и най-важното – лекции и консултации с нашите лектори. Курсът е 30 учебни часа, т.е. 5 дни, имаме и семинари 18 часа по 2 дни. Всеки стопанин може да участва максимум в 2 курса или 5 семинара“, разясни още Стоянка Пастърмова. Този проект е в отговор на изискванията по редица мерки и подмерки на ПРСР, според които бенефициентите трябва да са преминали съответното ниво на обучение. В края на курсовете земеделските стопани ще получат сертификат.

Прочетена 427 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта