В пъти е поскъпнала земята за 10 години, как ще продължи занапред? Избрана

Не с проценти, а в пъти е поскъпването на земята в България за изминалото десетилетие. Това не е реклама, целяща да накара някого да купува. А факти, които лесно могат да се проверят на сайта на Националния статистически институт. До момента още не са обобщени данните за настоящата година, но от 2010 до 2020-та средната цена за декар е нараснала от 279 лева до 952 лева. Коректно е да се отбележи обаче, че има и изключения. Тоест - райони, където все пак има поскъпване, но само с проценти. Друг интересен акцент в темата - най-продаваните имоти на пазара напоследък (а вероятно и не само) са именно земеделските.

Какво говорят числата?

По официални данни на Националната статистика, най-чувствително е увеличението в цената на земята в Североизточния район. Там тя е струвала средно по 365 лева на декар през 2010 година, докато десетилетие по-късно вече е 1443 лева, или близо 4 пъти повече. Най-чувствителна разлика експертите отчитат в Шуменска област, където средната цена за декар от 186 лева е нараснала до 1043 лева. Във Варненска област има подобна промяна - от 237 до 1105 лева за декар. Най-скъпа в цялата страна е земята в житницата на България, Добричка област - 2001 лева, докато десет години по-рано е струвала едва 531 лева. За целия период именно този плодороден регион е безспорен рекордьор.

Добричко обаче е сред малкото области, където статистиката е регистрирала и моменти на спад в същия този период. През 2017 година, например, средната цена на земята там е достигнала до 2032 лева, на следващата обаче пада до 1697 лева, преминава през 1964 лева за 2019-та, за да продължи възхода си и през миналата година. Подобен срив има и след 2012 година, когато средната цена за декар достига до 1322 лева, но през следващите две се срива съответно до 1084 и 1256 лева.

Със силна положителна тенденция в статистиката се вписват още Северен централен район, където увеличението в цените на земята е от 295 до 1134 лева, Северрозападния район - от 249 до 951 лева, както и Югоизточен район - от 230 до 877 лева. И в трите повишението също е над 3,8 пъти. Не липсват обаче изключения. В Габровска област, например, нарастването е минимално - през 2010-та е била средно 429 лева, сега е едва 477 лева.

Като цяло в Югозападна и Южна централна България промяната в цените на земята също е в пъти, но много по-малко. Там средната цена на декар земя за 2020 година е 531 лева, докато десетилетие по-рано е била 250 лева. Тоест, нараснала е двойно. Но не навсякъде. А и трудно може да се направи анализ на този процес, тъй като част от данните липсват. От статистиката уточняват, че не са вписани, защото са конфиденциални. За област Кърджали, примерно, има посочени цени само за 2012 година - 265 лева, и за 2016-та - 169 лева. Подобни празноти има и в информацията за Смолянския регион. За София (столица) липсват данни за пет от посочените 10 години. Според публикуваните, за миналата година средната цена за декар земя там е била 1013 лева, или близо наполовина по-ниска от тази в Добричко. Още по-изненадващи са данните за София област - едва 172 лева за 2020-та и 140 лева за 2010 година. И като цяло най-символични цени в сравнение с останалите региони за целия период.

Не ми хвали стока, хвали ми пазар - обичат да казват агропроизводителите. Брокерите на имоти пък по същия уклончив начин отговарят на директния въпрос дали земята е изгодна инвестиция с перспективи. Като всеки имот, реалната цена към даден момент зависи от още много фактори. Служители на агенции припомнят, че проследеното десетилетие е било най-силното напоследък за земеделието, с най-сериозно европейско и национално подпомагане, което се сочи и като водеща причина за поскъпването на земеделските имоти. Дали ще бъде така и през следващия програмен период, още не е съвсем ясно. Освен това земя са постоянно затревените площи, но и терените с изградени на тях големи модерни оранжерии, както и с мащабни инвестиции в елитни сортове лозя или овошки. Или с променен статут, с ток и вода, с постройки. А двата типа имоти - пустеещи площи и облагородени терени, няма как да са на една и съща цена. Разликата и при тях е в пъти, и то много по-голяма, независимо в кой район на България се намират. Пагубно на сделките се отразяват и лоши години със слаби добиви - след тях търсенето логично спада и задържа цените или дори ги повлича надолу.

Факт е обаче, че има търсене на земя с инвестиционна цел. За тези кандидат-купувачи, които нямат време да правят нищо с подобен имот и смятат да прибират някакви пари само от рента, също има добра новина - тенденцията при нея също е възходяща. Но данните също са до 2020 година, така че не биха могли да послужат за обоснована прогноза за следващия програмен период. За цялата страна повишението е от 23 до 45 лева на декар за цялото десетилетие, но е добре да се има предвид, че през 2017 е била 46 лева, а през следващите 2 години - по 48 лева. В Добричко промяната е логична - рентата започва от 61 лева за декар, минава през 87-91 лева за 2016-2019 година и очаквано пада до 60 лева за 2020-та. Подобна е ситуацията и в други региони - Варна, Силистра, Кюстендил, Хасково.

Факт е също така, че най-предлаганите имоти са именно земеделските. Кратка справка в специализираните сайтове за имоти показва, че над половината оферти са именно такива. Дали това е провокирано от високите цени на земята в момента и при тревожната несигурност на прага на новия програмен период, е трудно да се каже. Предлагат се както затревени площи или ниви от ниска категория, така и впечатляващи (поне на снимка) овощни градини, розови масиви, добре организирани оранжерии. Но най-скъпи са земите с възможност за промяна на статута в парцели за строителство.

Стоимена Александрова

Прочетена 2400 пъти Последно променена в Четвъртък, 09 Септември 2021 22:19
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта