Загубено време за българското земеделие Избрана

Утре е последният работен ден на служебното правителство. Искрено се надяваме. 5 месеца, през които то беше на власт, за земеделието се оказаха изгубено време. Не просто не тръгнахме напред, но и се върнахме години назад. "Такъв хаос в земеделието не е било", каза председател на Областен съюз на земеделските кооперации за Гласът на земеделеца. Не е било. Съгласни сме.
Когато служебното правителство дойде на власт, всички възлагахме големи надежди. Пожелахме му да гради, а не да руши. За съжаление, нищо не се изгради. Във времена, когато се решава бъдещето на земеделската политика за години напред, в МЗХГ и ДФЗ бяха заети да правят брифинги, на които да се самохвалят. Само че кой вече вярва на хвалби, когато вижда реалната и сурова истина, а доходите намаляват всеки Божи ден. Както е казала поговорката, не се хвали сам, нека другите го правят, ако има защо. Ама явно циганката е умряла. Това е положението в българското земеделие днес.Безнадеждност. 
 
Див популизъм без никакви конкретни резултати. Такова шоу гледахме в МЗХГ тези 5 месеца. Браншове бяха противопоставяни.  Чувствителните сектори станаха чувствени направо. Та са си така от години. Чувствителни към финансиране са. Удобни за политически заигравки. Само дали на тези браншове не им писна да бъдат употребявани и захвърлени, не знам. 
 
Таваните в ОСП и новите екологични правила останаха в мъгла, но за сметка на това некомпетентното поведение на земеделските чиновници настрои всеки срещу всеки в земеделието. Дори един зам. министър си позволяваше да налага личните си виждания по въпроса от висотата на официалния си пост. 
 
Служебното правителство премахна с удар напояването от НПВУ и си позволи да твърди, че напояването не било за земеделието. Даде много милиони за изкуствен интелект в ДФЗ. Даде много пари за вечно обикалящите около дойната зелена идея активисти. Заплесна се с пчеличките. Много политическа кариера е изнесена на гърба на пчеличките без да са решени реалните проблеми в пчеларството.
 
Разправя наляво и надясно празни, но гръмки приказки за малките и средните. Приоритет били. То не беше флирт с "онеправданите дребни производители", то не беше чудо. Но само на думи. 
 
Иначе единственият икономически силен бранш в земеделието - зърнопроизводителите, така и не бяха чути от МЗХГ, което явно демонстрираше неглижирането си към сектора. Заслужават една година само зърнопроизводителите да не работят. Да няма зърно, да няма приходи в хазната, да няма износ, да няма ренти. Да видим какво ще се случи. Не ценим това, което имаме. Пак ще го рушим. За да почнем отначало. Защото ако в тази криза, трябваше да внасяме и зърното по международни борсови цени, щеше да е още по-страшно.
 
Служебното правителство остави наследство от войни и противопоставяния между браншовете, елиминирано напояване и никаква основа, върху която да се гради занапред. Каза на земеделците, че заслужават само 4 % от НПВУ. В прав текст. За съжаление - толкова. 5 месеца изгубено време.  Пак почваме отначало. Жалко, защото идва много тежка за всички ни зима. Трябваше да сме подготвени. Но не сме. Само празни популистки приказки, на практика - едно голямо нищо. Надявам се, следващото правителство да е по-мъдро. Да гради, а не да руши.
 

Ася Василева 

Прочетена 2561 пъти Последно променена в Вторник, 14 Септември 2021 21:55
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта