Защо ЕК не прави оценка за въздействие на новата ОСП и Зелената сделка? Избрана

Министерството на земеделието на САЩ публикува икономически модели, според които световното производство на храни ще спадне с 11%, а цените ще скочат с 89%, ако всички страни следват европейския модел

Ася Василева

Ако искате да си направите кокошарник за 20 кокошки или ферма за 30 прасета, трябва да предоставите в поне 3 институции оценка за въздействие на обекта. Без такива оценки, които строго се дебнат от природозащитниците, в съвременния свят не можеш да направиш нищо. Заради уж липсата на оценка за въздействие беше спряна рехабилитацията на Напоителни системи в НПВУ. Затова е изключително сложно да повярваме, че ЕС възнамерява да въведе такава огромна политика като новата ОСП, включваща Стратегията „От фермата до вилицата“, новата Зелена сделка и преминаването към биологично земеделие, които ще окажат въздействие върху цялото бъдеще на Европа, без да направи такава оценка, просто от немарливост. Официално нещо се промърморва, че такава ще бъде направена след като държавите-членки представят своите Стратегически планове. Но без точни дати и критерии. А и тогава вече ще е все едно – машината ще се е задвижила.

Не вярвам, че бюрократи от висша брюкселска степен, са толкова лежерни км бъдещето. Мисля, че ЕК отказва да направи оценка за въздействие на Зелената сделка и новата ОСП защото знае какъв ужас ще покаже и че хората просто няма да я приемат, ако видят истината, написана черно на бяло. Американците обаче вече я направиха - общо взето тотално обедняване на хората в Европа, глад, по-страшен от неразборията с газа, и загиване на европейското земеделие. И впрочем, първи ще загинат малките. Както винаги.

И понеже официална европейска оценка на зелената политика в земеделието липсва, то сме принудени да погледнем американската такава. А тя не е радостна за нас, европейците, особено на фона на вече допуснатите огромни грешки с енергията в ЕС.

"Съвсем ясно е, че има два различни пътя и мисля, че Съединените щати и много други страни ще вървят по един път и ЕС ще тръгне по различен път", коментира американският министър на земеделието Том Вилсак пред "Политико" в интервю, в което той едва прикрива критиките си към селскостопанската философия на ЕС.

Проблемът за САЩ е европейската стратегия "От фермата до вилицата", която се стреми да намали наполовина употребата на пестициди до 2030 г. и да гарантира, че биологичното производство обхваща една четвърт от европейските земеделски земи. За Вашингтон това е рецепта за бедствие, което ще намали добивите, ще повиши цените на храните и ще застраши продоволствената сигурност.

Министерството на земеделието на САЩ публикува икономически модели, според които световното производство на храни ще спадне с 11%, а цените ще скочат с 89%, ако всички страни следват европейския модел.

"Светът трябва да се храни и трябва да се храни по устойчив начин. И по принцип не можем да жертваме едното за другото ", каза Вилсак.


В това, което Вилсак определи като отговор на Америка на "От фермата до вилицата", САЩ представиха нова международна коалиция за увеличаване на производството на храни по устойчив начин като част от срещата на върха на хранителните системи на ООН през септември. Това е група, чрез която САЩ се стреми да обедини заедно държави, вероятно първоначално в Америка, за да гарантира, че ЕС няма да диктува новите норми в световните царевични ниви и млечни ферми.

"Има редица нации, които силно вярват, че не можем да жертваме производителността, за да постигнем целта за устойчивост", каза Вилсак.

Страхът на Вилсак е, че Европа ще използва различните си стандарти за храна, за да постави още пречки пред търговията. И вече го прави.

Влиятелните американски фермерски организации също се опасяват, че "От фермата до вилицата" може да навреди на крайните резултати, като издигне нови пречки за стоките им да влязат на пазара на ЕС, където те вече се сблъскват с трудности при продажбата на стоки като месо през Атлантическия океан поради различни стандарти и се чудят дали планът може да подтикне други държави да следват примера на Брюксел.

Срещу позицията на САЩ, ръководителят на Зелената сделка на ЕС Франс Тимерманс подчерта тази година, че ръстът на производителността вече не трябва да бъде от първостепенно значение.

САЩ не са съгласни с анализа на Тимерманс, като твърдят, че вместо да изоставят философията на селското стопанство, насочено към производителността, в името на климата, те могат да имат най-доброто от двата свята, като инвестират в технологии и практики, обявени за климатично интелигентни като редактиране на гени, изкуствен интелект и прецизно земеделие и без всички нови регламенти, които Брюксел планира.


Вилсак отбеляза, че "От фермата до вилицата" е критикуван и от европейските фермери като заплаха за добива на храна. В изявление от септември, организацията на земеделските производители в ЕС Copa&Cogeca цитира опасения относно очакван значителен спад на производството и попита: "Колко още проучвания за въздействието на стратегията "От фермата до вилицата" са необходими, преди да започне истински дебат в Брюксел?"

Окопавайки се в отбранителна позиция, еврокомисарят по земеделието Януш Войцеховски заяви, че е все още твърде рано да се види как "От фермата до вилицата" ще повлияе на производителността и че ЕК ще трябва да изчака и да види как страните планират да приложат новата Обща селскостопанска политика, преди да се произнесе.

Според дипломат от ЕС, на среща на ЕС на 20 септември "много държави" са поискали от Комисията да извърши пълна оценка на въздействието за това как стратегията "От фермата до вилицата" ще повлияе на селскостопанския сектор.

Каквито и да са оценките, обаче, едно е сигурно - ерата на евтината храна в Европа свършва.

Прочетена 547 пъти Последно променена в Неделя, 10 Октомври 2021 14:22
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта