МЗХГ отговаря как ще подпомогне земеделските производители в кризата Избрана

Загрижени от все по-честите съобщения за земеделски стопанства, изправени на ръба на фалита, борещи се с непосилните цени на суровините и електроенергията, от "Гласът на земеделеца" изпратихме следните въпроси в Министерството на земеделието, надявайки се, че там все пак разбират какво е положението в сектора и са загрижени за оцеляването му.
 
Въпроси: Във връзка с икономически извънредно трудната ситуация в България, поради ежедневно увеличаващите се разходи за електроенегрия и консумативи в земеделието, и спирането на работа на все повече български земеделски стопанства, има ли МЗХГ план или разработва ли някаква стратегия за подпомагане на земеделците да преминат по-безболезнено през извънредно трудната ситуация.
 
Дали се предвижда някаква финансова или нефинансова цялостна стратегия за облекчаване на земеделските производители и преминаването им през кризата, тъй като очевидно онези пари от актуализацията, предвидени само за някои сектори, вече не са достатъчни за нищо и инфлацията отдавна ги изяде.
 
Кога ще бъдат изплатени те и в какъв размер? Какво следва да направи едно земеделско стопанство, ако е изправено пред невъзможност да продължи финансово дейността си? Какви възможности имат земеделските производители да се възползват от други държавни мерки или финансирания с облекчени условия, извън ДФЗ?
 
Разработва ли МЗХГ информационна кампания, с която да помогне на земеделците да намалят разходите си, например за електрическа енергия?".
Буквално публикуваме полученият отговор, защото ние не можем да преценим дали има връзка със зададените въпроси.
 

"Във връзка с поставените от Вас въпроси, приложено изпращам информация за разработената схема от МЗХГ за подпомагане на земеделските стопани за преодоляваме на негативното въздействие от пандемията от Ковид-19:

Информация за възможностите за прилагане на схема за държавна помощ в подкрепа на сектори „Животновъдство“ и „Растениевъдство“ съгласно Временната рамка за мерките за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19

Във връзка с тежката ситуация, формирала се от пандемията от COVID-19, през месец март 2020 г. Европейската комисия даде възможност на държавите членки да прилагат Временната рамка за мерките за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19 (Временна рамка). На този етап ЕК запазва срока й на действие до края на 2021 г.

Държавните помощи, изготвени по Временната рамка подлежат на нотификация и постановяване на решение за съвместимост от Европейската комисия (ЕК).

С Времената рамка се определят възможностите, които държавите имат съгласно правилата на ЕС за осигуряване на ликвидност и достъп до финансиране за предприятията, по-специално за МСП, които през периода на ограничителни мерки, предвид пандемията от COVID-19 са изправени пред внезапен недостиг на средства и за да им се даде възможност да се възстановят от настоящото положение.

Съгласно Временната рамка МЗХГ разработи проект на схема на държавна помощ  „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“.

Чрез схемата се предвижда да се осигури подкрепа за осигуряване на ликвидност за земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци чрез компенсиране на част от повишените разходи за производство, за да се противодейства на негативното влияние на последиците от пандемията.

Предвижда се с държавната помощ да бъде оказана подкрепа на близо 50 000 земеделски стопани, Нотифицираният максимален бюджет по схемата е в размер на 72 млн. лв.

Проектът на схема е нотифициран пред ЕК и се очаква постановяване на решение за съвместимост".

 
Прочетена 3673 пъти Последно променена в Понеделник, 11 Октомври 2021 18:40
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта