Александър Миндачкин: Не смеем да се радваме Избрана

Обилните дъждове, изливащи се вече от няколко дни над Пазарджишко, няма да окажат съществено отрицателно влияние върху зърнените култури, които все още не са прибрани от полетата. Това прогнозира председателят на Регионалния съюз на производителите на зърнени и маслодайни култури Александър Миндачкин.

"Проблемът е само в това, че в момента времето не ни позволява да продължим прибирането на реколтата. Надяваме се да престанат валежите и няколко дни след това да може да възобновим прибирането."

В момента все още се жъне царевицата. А тя не се влияе особено от влагата, за разлика от пшеницата и слънчогледа. Така че прогнозите за продължителни дъждове не стряскат агропредприемачите в зърнения сектор.

"Царевицата, дори да е вече пожълтяла, бързо поема влагата, но и бързо изсъхва – пояснява дългогодишният земеделец. - И в единия, и в другия случай просто трябва да се подбере момент, когато са подходящи условията. Като спре да вали и има слънце, ще изсъхне и ще може да се прибере. Има малък риск част от семената да покълнат, но това не е фатално. Имало го е и в други години и не е било проблем. Когато е за фураж, не пречи, не се променя качеството."

Александър Миндачкин допълва, че в Пазарджишко основно се отглежда царевица за нуждите на животновъдството. Много ограничени са площите, отглеждани за производство на брашно или нишесте за храна на хора. Причината - търсенето на такава царевица е в пъти по-ограничено.

"Аз преди години също отглеждах, но в момента нямам кандидати за такава продукция, така че се отказах - разказва земеделецът. - По онова време не повече от десетина процента бяха царевичните насаждения за храна на хора. Всичко останало и тогава, и сега е за фураж или за биоетанол."

По данни на Регионалния съюз, към момента всички зърнени култури, с изключение на част от царевицата и ориза, който се жъне последен, късно наесен, е прибрано.

Разочароващи за производителите на слънчоглед са окончателните данни за добивите - средно по 170-180 кг от декар.

"Наистина, цената беше добра тази година, имаше на места и малко по-силни добиви - казва председателят. - Въпреки това не смеем да се похвалим. Цената последно достигна до 1-1,05 лева. Лошото е, че много поскъпнаха консумативите и най-вече - торовете. Два пъти - два пъти и половина е по-висока цената им в сравнение с тази преди време. Семената вероятно ще ги последват. Знаете - горивата, енергията, газта - това води след себе си поскъпване на всичко, което е свързано с тях. Така че добрата цена все още не е сигурно дали ще доведе и до добри печалби, защото веднага следват високи разходи, така че не бързаме да се радваме. Ще видим..."

Александър Миндачкин признава, че 170-180 кг на декар от слънчогледа е изключително нисък добив. Но през юли и август в Пазарджишко, където слънчоглед се отглежда при неполивни условия, нямаше никакви дъждове и съответно - почти никаква влага в почвата. Това, в съчетание с високите температури, на моменти надхвърлящи 40 градуса, и то за продължително време, е оказало пагубно влияние върху насажденията от маслодайната култура.

"Слънчогледът е такава култура, че се нуждае от влага, когато налива , а и по време на цъфтежа - пояснява земеделецът. - А точно в тези двата периода имаше неблагоприятно време. И това веднага се отрази на добивите. Там, където е имало локални валежи, може да са били по-добри насажденията, но като цяло добивите бяха ниски не само при нас, но и за големи райони в Пловдивско, Старозагорско, Бургаско, само в Североизточна България има малко по-добри резултати. За царевицата също може да се окаже, че сушата и жегите са се отразили, но тя е в поливни земи, така че очакваме да е в по-малка степен. А където я гледат в неполивни условия, и при нея добивът е много нисък. В напояваните полета очакваме по тон-тон и малко от декар, докато в неполивните ще е около 500-600 кг".

Александър Миндачкин е оптимист, че продължителните и обилни валежи ще доведат и до положителен ефект - хубаво е да има дъжд, защото той ще подготви почвите за предстоящите есенни обработки. Ако те са по-качествени, и сеитбата ще е по-качествена, което пък дава надежда и за по-добри резултати през следващата стопанска година.

Стоимена Александрова

Прочетена 1697 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта