Какво ще се случи с рентите и цената на земята в Добруджа? Избрана

Инфлацията настъпва сериозно и застрашава земеделското производство. Ще се обезценят обаче ли и човешките отношения?

Габриела Събева

„Пилците се броят наесен!“ – тази стара българска поговорка поразява със своята актуалност. През тази есен предстоят сериозни катаклизми – и в политиката, и в образованието, и в земеделието, и в икономиката, и в човешките отношения.

Поскъпването на газ, горива, торове, семена и продукти за растителна защита ясно показа, че себестойността на основните полски култури, плодове и зеленчуци ще става все по-висока. Сметките не могат да се балансират дори от по-високите цени на зърното. В това уравнение обаче има няколко неизвестни, които могат сериозно да разклатят не само бюджетите на участниците в него, но и да нажежат до червено социалния мир.

Цената на земята е фактор, който изисква сериозно проучване от купувачите не само заради това колко ще платят за нея, а най-вече заради доходността, която би могла да носи в годините. В началото на 2021 г., година след обявяването на пандемията COVID – 19, се появиха вече по-успокояващи и категорични твърдения, че земята ще бъде сигурна инвестиция, цената й ще се покачва с 10-15 % и това ще дава сигурност на вложенията в нея. Това обаче в Добруджа не беше точно така, а регионът е сериозен фактор на пазара на земеделска земя. Жестоката суша от 2020 г. повлия върху цената на чернозема и той стана по-евтин с около 15 %. Така ако купувач е броил преди време 2400 лв./дка, то в началото на 2021 г. същият декар вече се търгуваше за около 2000 лв. Високи цени държаха само големите парцели в областта. Освен това в търговията успяха да участват само по-едри фирми, а по-млаките купувачи отпаднаха заради финансовия колапс след провала на реколта `2020.

Брокерите на недвижими имоти припомнят за раздвижването на пазара на земя през есента на 2019 г., когато стопаните са плащали по 2500, дори 2800 лв./дка за декар чернозем. Най-търсени са били парцелите в общините Балчик, Добрич, Ген.Тошево, Каварна, Шабла. Малко по-рано заради масовото залитане към лавандулата и създаването на трайни насаждения с ароматната билка бързащите „бизнесмени“ сключваха сделки за над 3000 лв./дка.

Очертаващата се икономическа криза със сигурност ще рефлектира върху цената на земята. Големият въпрос е накъде ще върви и къде е се спре, а това зависи от интересите на купувачи и продавачи. За съжаление отново на пазара ще излязат оферти, пуснати от хора, които имат спешна нужда дори от средства за оцеляване.

Много са факторите, които ще се отразят върху цената – разположение, големина на парцела, близост до инфраструктура и т.н. Най-сериозно влияние ще окаже според брокерите размерът на рентата. Точно преди година изплащането на рентите изостри отношенията в Добруджа. Тогава рентата падна средно с 31 % и породи недоволство сред собствениците на земя. Земеделските стопани успяха да платят от 30 до 50 лв., на места дори по 60-70 лв./дка. Сумите бяха определени от вида на договора между собственици на земя и арендатори – дали с фиксирана рента или процент от произведената продукция. Оказа се обаче, че тези, които са дали по 70 лв./дка, са били заплашвани, тероризирани по телефона и дори подпалвани. По данни на ОД на МВР един от фрапиращите случаи със запален автомобил на земеделец се е случил около коледните празници. По-късно тероризираният не е издържал на напрежението и изходът е фатален.

Това не е единственият случай на изразено недоволство. При 3 млн.500 хил.дка обработваеми площи рентата е сериозен приход, на който разчитат жителите на областта. Намалените с около 30-40 % плащания рефлектираха върху населението и се стигна до съдебни дела. Споровете за ниски ренти се пренесоха в съдебните зали, тъй като собствениците на земя са сметнали, че производителите не са изпълнили договорите си и са дали по-малки суми. Всичко това е независимо от сушата през 2020 г. и драстичния спад на добивите от основните полски култури, независимо от дългогодишните изплащания на суми от порядъка на 100-120 лв./дка.

Заведените дела срещу земеделските стопани за неизпълнени договори имат обаче последствия. Стигна се до блокиране на сметки, спиране на работата на производителите. Тежките разправии не помогнаха на засегнатите земеделски фирми както да работят нормално, така и да преодолеят кризисния период, за да се разплатят през новата стопанска година със собствениците на земя. А след броени дни тези, които осъдиха земеделците, ще си чакат рентите.

Спекулира ли се със суша`2020? Многократно сме задавали този въпрос. Фактите показват, че земеделски фирми с по 15-20 000 дка са натрупали загуби от недобитата и нереализирана продукция в порядъка на 1,500 млн.лв.- 2 млн.лв. Така рентните плащания се ограничиха до размера на субсидията, която получават земеделските стопани.

Загубите от лошата стопанска година рефлектираха във всички сфери на икономиката на Добричка област и засегнаха всички жители. В момента става все по-кристално ясно, че „светлото“ бъдеще изобщо няма да е светло, особено с главоломно настъпващата инфлация. Остава надеждата да не се обезценят човешките взаимоотношения…

Прочетена 6427 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта