Нови проучвания: Зелената сделка – срив в растениевъдството, по-ниски доходите за животновъдите Избрана

Ново проучване, публикувано в сайта agrarheute.com очертава спад в добивите с до 30 процента, реколта с лошо качество и увеличаването на вноса в ЕС като ефекти от Зелената сделка върху земеделското стопанство. По -нататъшното разследване показа, че сред животновъдите ще има победители и губещи.

Проучването на Wageningen University & Research е фокусирано върху промените в добивите в растениевъдството вследствие на Зелената сделка. Изчислено е и как ще се променят цените на продуктите от растениевъдството и техните количества, които се изнасят от ЕС. Изследването е поръчано от търговските асоциации CropLife International и CropLife Europe.

Зелената сделка може да подобри положението в свиневъдството и птицевъдството. За разлика от това, доходите на производителите на млечни продукти и говеждо месо биха намалели, според второто проучване. То е извършено също от Wageningen University & Research по поръчка на Copa-Cogeca.

И в двете проучвания последиците от стратегията „От фермата до вилицата“ и Стратегията за биологичното разнообразие са разгледани като част от Зелената сделка. ЕС иска да приложи стратегията „От фермата до вилицата“ до 2030 г. В земеделието това пряко засяга използването на пестициди и торове, както и начина на управление на земите. Земеделските производители трябва да намалят наполовина продуктите за растителна защита, а торовете - с 20 процента до началото на следващото десетилетие. Освен това дотогава биологичното земеделие в Европейския съюз ще бъде разширено до 25 процента.

Холандските учени разработиха четири сценария от европейските планове за Зелената сделка. В сценариите се изчисляват и сравняват ефектите върху производството и цените, търговията, променените изисквания за пространство и добавената стойност.

. 50 % намаление на употребата на пестициди,

. намаляване наполовина на загубите на хранителни вещества и намаляване на използването на торове с 20 %,
. биологично земеделие на 25 процента от земеделската площ и
. комбинация от първите три сценария.


За да получат реалистични резултати обаче, изследователите от Вагенинген разгледаха по -отблизо 25 ферми от целия ЕС: Въз основа на тези стопанства е симулиран казус на оперативните корекции, които биха се наложили поради политическите изисквания, през които се изпълнява плана.

На тази основа бяха изследвани ефектите върху добивите на културите. Промените в добива за целия Европейски съюз са получени от резултатите на отделните стопанства.

В първия сценарий, който се занимава изключително с намалена употреба на пестициди, изследователите стигнаха до извода, че цената на пшеницата ще се увеличи с два процента. Намалението на производството би възлизало на седем процента и следователно би било по -драстично от увеличението на цените. Очаква се увеличение на нетния внос за царевица, рапица и цитрусови плодове. В същото време се очаква европейският износ на домати, маслини, вино и хмел да намалее. Като цяло първият сценарий би довел до икономическа загуба от 64 милиарда евро за целия ЕС.

За растениевъдството като цяло вторият сценарий, който се основава на намалена употреба на торове, води до спад на производството с до 15 процента. Увеличението на цените тук ще бъде до 20 процента. Това би означавало, че по -голямата промяна ще бъде от страна на цената, а не от страна на производството. Вносът и износът ще се развият по подобен начин на първия сценарий. По отношение на икономическата загуба експертите достигнаха сума от 92 милиарда евро.

По отношение на промените в добива и цената, третият сценарий се движи между първите два: За повечето култури спадът на добива би възлизал на по -малко от 10 процента. Цените биха били с до 13 процента по -високи. Забележимо е, че икономическата загуба не е по средата, но би означавала най -ниската загуба от всички сценарии на 56 милиарда евро.

Последният сценарий се основава от една страна на условията от сценарии 1 и 2. Освен това тук се предполага, че 10 % от земеделската площ ще бъде върната на природата, което е близо до разглеждането на сценарий 3 и по този начин включва всички целите на Зелената сделка. Сривовете на реколтата тук биха били до 30 процента, например на ябълки. Учените са установили също, че има и култури, за които мерките биха имали малък или никакъв ефект върху резултата от реколтата. Това би включвало например захарно цвекло.

За повечето култури спадът в производството се оказва между 10 и 20 процента. Многогодишните култури ще бъдат по -засегнати от едногодишните. Прогнозира се спад на производството от 18 % за пшеницата - цената обаче се очаква да се увеличи само с 3 %. При 140 милиарда евро загубата в комбинирания сценарий би била най -голямата.

Значително увеличение на цените се предвижда за маслини, вино и хмел. Прогнозира се спад на производството от 18 % за пшеницата - цената обаче се очаква да се увеличи само с 3 %. Увеличението на нетния внос на царевица, рапица и цитрусови плодове също остава в тази прогноза. В някои случаи вносът може да се удвои. Смята се, че има по -малък износ на маслини, вино и по -специално хмел.

Увеличаване на изискванията за пространство
Учен, участващ в изследването, Йохан Бремър, обръща внимание на друг проблем, който резултатите изясняват: увеличеното търсене на земеделска земя. „Ако търсенето остане същото, Европа трябва да компенсира недостига с повече внос. И ако Европа изнася по -малко, страните извън Европа ще трябва сами да произвеждат повече. Изчислихме колко хектара земеделска земя извън ЕС са необходими, за да се абсорбира тази комбинация от ефекти “, каза Бремър. Изчислената непряка промяна в земеползването е значителна във всеки от четирите сценария.

В допълнение Wageningen University & Research обръща внимание на загубата на качество на прибраните продукти, до която биха довели мерките от стратегията „От фермата до вилицата“. Зърното е по -често атакувано от гъбички и дори може вече да не е подходящо като храна за животни. Потребителите не искат да плащат същата цена за по -лоши продукти. Независимо от това, ако търсенето не се промени, в крайна сметка ще има по -голям недостиг, който ще доведе до по -високи цени.

Други фактори, взети под внимание при изследването на животновъдството

Във второто проучване на Wageningen University & Research взема под внимание както стратегията От фермата до вилицата, така и Стратегията за биологичното разнообразие като инструменти на Зелената сделка. В допълнение към намаляването на торовете и пестицидите, това проучване предприе и мерки за запазване на биологичното разнообразие, за намаляване на употребата на антибиотици и за проследимост.

За да отразят разнообразието на европейското земеделие в изследването, учените симулират 13 бизнес ситуации в различни региони на ЕС. Сценариите бяха обогатени с доброволни мерки в рамките на Общата селскостопанска политика (GAP), както и с производствени и ценови ефекти от други проучвания.

В шест от 13 -те симулирани компании прилагането на Зелената сделка би довело до по -висок оперативен нетен доход. Тези случаи се отнасят изключително до говеждо месо, свине и птицевъдство. Всички шест разгледани млечни ферми са имали спад в доходите.

В случая на говеда, свине и птицевъди - бенефициенти на Зелената сделка - по-високият доход се дължи главно на увеличението на цените на месото. Симулираната ферма за кокошки носачки в югоизточната част на Румъния има само малко по-висок доход.

С една трета по -малък доход за млечните ферми

Шестте разгледани млечни ферми ще трябва да се откажат от една трета от текущия си доход средно. Млечната ферма от Баден-Вюртемберг също показа тази средна стойност. Млекопроизводителят от Холандия ще загуби над 70 процента от нетния си доход. Само малка загуба би възникнала за симулираната млечна ферма от Полша.

Холандските учени изследват и финансовите последици за собствениците на животни, ако те сами поемат разходите за различни екологични мерки. За основа бяха използвани повече от 20 мерки с различни разходи. Без подкрепа при прилагането на мерките, нетният доход за млечните ферми и други животновъди може да спадне с 20 процентни пункта.

„Политическата подкрепа и достатъчните ресурси са от решаващо значение за смекчаване на въздействието върху доходите на фермите и за гарантиране на прилагането на мерките за опазване на околната среда, климата и биологичното разнообразие“, обобщава Роел Йонгенел от Университета във Вагенинген.

Напредъкът в структурните промени в селското стопанство не е взет под внимание в проучването. Тук все още трябва да се приеме, че структурните промени представляват възможност за увеличаване на приходите, когато се правят инвестиции. От друга страна, други компании биха се отказали. „Опитът да се смекчат негативните ефекти върху доходите чрез увеличаване на размера на фермата и увеличаване на икономиите от мащаба е доказана стратегия в селското стопанство в миналото и вероятно ще бъде в бъдеще“, казва Jongeneel.

Прочетена 2394 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта