Пенсионерите, регистрирани като ЗП, се осигуряват по желание

ВЪПРОС: Кмет съм на едно село, но се занимавам и със земеделие, поради което съм решил да се регистрирам като земеделски производител. Освен това съм пенсионер.

Какви осигуровки трябва да плащам като земеделски производител, след като съм пенсионер, а и като държавен служител също се осигурявам.

ОТГОВОР: Земеделски производители по смисъла на чл.7 от Закона за подпомагане на земеделските производители са лицата, които са регистрирани в регистъра на земеделските стопани към Министерството на земеделието и храните.

Регистрираните земеделски стопани са задължително осигурени за инвалидност, поради общо заболяване, за старост и смърт, съгласно чл.4, ал.3, т.4 от Кодекса за социалното осигуряване. Задължението за осигуряване на регистрираните земеделски стопани възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване. Тези лица са длъжни да се регистрират чрез подаване на декларация в териториалното поделение на Националния осигурителен институт в 7-дневен срок от започването на трудовата дейност. По същия начин се процедира при преткъсване или прекратяване на трудовата дейност.

Читателят е пенсионер. Съгласно чл.4, ал.6 от Кодекса за социалното осигуряване, лицата на които е отпусната пенсия и са регистрирани като земеделски производители се осигуряват само по свое желание.

Читателят е кмет на селото. При това положение, независимо че е пенсионер, подлежи на осигуряване като държавен служител за всички осигурени социални рискове.

Прочетена 37469 пъти
Оценете
(2 гласа)

134 Responses Found

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта