Aгрометеорологична прогноза 23 – 29 ноември Избрана

След краткотрайното застудяване в началото на следващия седемдневен период се очаква повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. През повечето дни от периода стойностите на средноденонощните температури в по-голямата част от полските райони ще бъдат близки до биологичния минимум, необходим за развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица. Изключения ще има в южните и югоизточните райони на страната, където се прогнозират по-високи температури и условия за протичане на по-активни вегетационни процеси при есенниците. През третото десетдневие на ноември при пшеницата и ечемика ще преобладава фаза трети лист. Фаза братене ще се наблюдава при засетите в края на септември и началото на октомври зимни житни култури. При посевите засети през първото десетдневие на ноември ще протича фаза поникване и начално листообразуване.

При рапицата само при част от посевите, предимно тези засети в началото на есента, ще се наблюдава фаза формиране на розетка (5-6 лист) – подходящата фаза за зимуване.

Падналите валежите през изтеклия период в по-голямата част от страната, с изключение на крайните източни райони, бяха незначителни - под 6-7 l/m². И през следващия седемдневен период в полските райони валежи със стопанско значение не се прогнозират и почвените влагозапаси в 50 и 100 см слой при пшеницата ще остават ниски за средата на есента - на места в Южна България под 60% от ППВ.

През периода условията ще позволяват провеждане на дълбока оран, внасяне на минерални торове в почвата, засаждане на овошки и есенни растителнозащитни дейности в овощните насаждения.

Засаждането на овошките се извършва в предварително изкопани за целта ями. Дълбочината на посадъчните ями зависи от механичния състав на почвата. При леки, пропускливи и топли почви ямите са с размери 50/50/50, а при тежки почви се изкопават по-дълбоки ями Ако не е извършено предпосадъчно торене преди засаждане на фиданките в изкопаните ями се внасят: 100-200 гр суперфосфат, 80-100 гр калиев сулфат, 10-12 кг угнил оборски тор (при наличие) примесен с почва от повърхностния слой.

Преди засаждане корените на фиданките се съкращават с 1-2см и потапят в каша от оборски тор (1 част), глина (3 части) и вода. При засаждане на дръвчетата кореновата шийка трябва да остане 2-3см над почвената повърхност.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 456 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта