Агрометеорологична прогноза за периода 11 – 17.01.2021 г. Избрана

През изтеклия седемдневен период наднормените температури поддържаха процесите на вегетация при зимните житни култури. Падналите повсеместни валежи над страната между 30 l/m2и 50 l/m2, а на местаи над тези количества благоприятстваха процесите на влагонатрупване в еднометровия почвен слой.

През следващия период ще настъпи промяна в агрометеорологичните условия като се очаква понижение и нормализизране на средноденонощните температури (от запад на изток), което ще доведе до забавяне и прекратяване на вегетацията при пшеницата и ечемика. Прогнозират се валежи от дъжд и сняг и продължаване процесите на влагонатрупване при есенните посеви и угарите. В районите на Северозападна България се очаква образуване на снежна покривка, която ще подобри условията за зимуване на житните посеви намиращи се в начални етапи от развитието си.

През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази. При повечето посеви в Дунавската равнина и по Черноморието ще преобладава фаза братене, а в част – фаза трети лист. При част от посевите в южните райони от страната и тези засети извън агротехническите срокове ще се наблюдава начало на листообразуване – 1-3 лист.

Дъждовното време през периода ще възпрепятства извършването на зимните резитби при овощните култури.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 796 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта