Агрометеорологична прогноза за периода 22 – 28.02.2021 г. Избрана

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от средноденонощни температури около и под климатичната норма, които поддържаха в покой зимните житни култури и забавиха преждевременно активизиралите се вегетационни процеси при овощните видове. Падналите валежи от сняг и образувалата се снежна покривка предимно в Западна и на места в Южна България подобриха условията за зимуване на културите.

През следващия седемдневен период се очаква повишаване на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Средноденощните им стойности ще достигат биологичния минимум необходим за протичане на вегетацията при зимните житни култури, но активизиране на процесите до края на периода не се очаква. Забавена вегетация е възможна само на отделни места. При пшеницата и ечемика ще се наблюдават фенофазите трети лист и братене. При овощните видове, на много места в полските райони от страната е регистрирано набъбване на пъпките.

Следствие на снеготопенето и прогнозираните превалявания (в края на месеца), условията през повечето дни от периода няма да позволяват извършването на сезонните агротехнически дейности (почвообработки, торене на зимните посеви и трайните култури). Възможности за провеждане на резитби и растителнозащитни пръскания при трайните насаждения се очакват през първата половина от периода, когато се прогнозират високи дневни температури и сухо време. През периода на набъбване на пъпките при костилковите видове (череша, слива, вишна) фунгицидните третирания са насочени срещу ранното кафяво гниене и сачмянката. При семковите (ябълка, круша) пръсканията се извършват срещу струпясване.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 347 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта