Агрометеорологична прогноза за март Избрана

След краткотрайното застудяване в началото на март през повечето дни от първата половина от месеца агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми и до биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури. През този период условия за протичане на вегетация при есенниците ще създават в южните райони на страната.

Съществено повишение на температурите и активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури и трайните насаждения се прогнозира през втората половина от второто десетдневие.

През третото десетдневие развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-ускорени темпове, при наднормени топлинни условия. В края на месеца при пшеницата и ечемика ще протича масово фаза братене и преход към фаза вретенене при посевите в част от южните и югоизточните райони на страната. При рапицата, зимувала във фаза розетка, ще протича масово формиране на разклонения.

През март при овощните култури ще се наблюдават различни фази - от набъбване и разпукване на пъпките до фазите цветен бутон и цъфтеж при раноцъфтящите костилкови видове (бадем, кайсия, праскова) в южните райони и на места в Дунавската равнина, където наднормените температури през февруари провокираха преждевременно развитие при овошките.

През март прогнозираните минимални температури, до минус 7°С, ще представляват опасност за най-напредналите в развитието си овощни култури във фазите бутонизация и цъфтеж.

Очакваните валежи през март, близки до нормата за месеца, ще увеличават почвените влагозапаси и в двуметровия слой. В края на февруари в по-голямата част от полските райони почвените влагозапаси при зимните житни култури в еднометровия слой бяха с нива близки до ППВ (пределна полска влагоемност). Изключение имаше на места в Дунавската равнина (агростанциите: Бъзовец, Новачене, Павликени) и югоизточните райони (агростанциите: Сливен, Карнобат, Долни чифлик), където влагозапасите при пшеницата в еднометровия почвен слой бяха под 90% от ППВ.

През март подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически дейности: предсеитбени обработки и сеитбата на ранните и средноранните пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик, грах); профилактични предцъфтежни третирания при овошките срещу редица болести – ранно кафяво гниене, сачмянка, къдравост по прасковата, струпясване и др., ще има през повечето дни от първото и през втората половина от третото десетдневие.

Прогнозираните чести валежи през второто и през първата половина от третото десетдневие на март ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве и по тази причина на места в южните райони ще бъдат пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на слънчогледа. Оптималният срок за засяване на слънчогледа в Южна България настъпва в периода 15-20 март, а в Дунавската започва в средата на трето десетдневие (25.03–5.04) на месеца.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 579 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта