Агрометеорологична прогноза за периода 08 – 14 март 2021 г. Избрана

В края на февруари и началото на март агрометорологичните условия се определяха от температури около и над климатичните норми, близки до биологичния минимум, необходим за активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата.

През следващия седемдневен период в по-голямата част от полските райони на страната се прогнозира понижение на температурите като само на отделни места в Южна България е възможно средноденонощните им стойности да се задържат до минимума, необходим за протичане на вегетационните процеси при есенните посеви.

През периода при пшеницата и ечемика масово ще се наблюдава фаза братене. На отделни места при къснозасетите посеви наблюдаваната фаза ще е трети лист. Фенологичните фази при семковите и костилковите овощни видове ще са набъбване и разпукване на пъпките. В някои части от южните райони на страната е регистрирана и фаза цъфтеж при ранните костилкови видове. Прогнозираните стойности на минималните температури между минус 2-3о С, са над критичните за трайните насаждения, намиращи се във фазите набъбване и разпукване на пъпките. При по-продължително задържане те ще представляват опасност за овошките встъпили във фаза цъфтеж.

През първата половина от периода не се прогнозират съществени валежи и условията ще позволяват извършването сезонните агротехнически мероприятия – провеждане на предсеитбените почвообработки на площите предвидени за сеитба на слънчоглед, приключване подхранването на есенните посеви с азотни торове, предцъфтежни третирания на овошките срещу болести и неприятели, извършване на резитбите в лозовите масиви. През периода площите със зимни житни култури (отглеждани монокултурно) и люцерната трябва да се обследват за наличието и дейността на колониите на обикновената полевка.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 717 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта