Агрометеорологична прогноза 15-21.03.2021 Избрана

Късните зимни прояви на времето в края на първото и началото на второто десетдневие на март прекратиха вегетационните процеси при есенните посеви в голяма част от полските райони на страната и поставиха на сериозно изпитание по-напредналите в развитието си овощни култури. На места в Дунавската равнина и в южните райони (Пловдив, Ст.Загора, Чирпан) са регистрирани минимални температури до минус 6-7°С, които са критични за част от встъпилите във фазите бутонизация и цъфтеж овошки – бадем, кайсия и праскова.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, с повсеместни, значителни валежи.

След краткотрайното затопляне и снеготопене в средата на март през периода се прогнозират поднормени температури, които ще задържат развитието на земеделските култури. Изключения се очакват в крайните южни райони, където стойностите на средноденонощните температури ще бъдат около и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. В края на зимата при посевите с пшеница ще преобладава масово фаза братене.

Падналите валежи през изтеклия период и очакваните до края на второто десетдневие на март ще повишат почвените влагозапаси в 100cm слой. При зимните житни култури в по-голямата част от полските райони те ще достигат нива над 90% от пределната полска влагоемност (ППВ).

През следващия период условията ще се задържат неподходящи за провеждане на сезонните почвообработки и сеитбата на ранните и средноранни пролетни култури. Голяма е вероятността за пропускане на агротехническите срокове при сеитбата на слънчогледа в Южна България, които са през втората половина на март.

В края на зимата се възобновява размножителният период на обикновената полевка и повишава числеността на вредителя (една женска ражда от 3 до 7-8 малки), което изисква обследване на посевите със зимни житни култури. При висока плътност полевката може да унищожи значителна част от пшеничните посев. При ПИВ над 1 колония/дка се налага провеждане на химическа борба срещу вредителя с регистрираните родентициди (готови примамки).

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 907 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта