Агрометеорологична прогноза за периода 22 – 28.03.2021 г. Избрана

През повечето дни от третото десетдневие на март 2021 г. агрометеорологичните условия отново ще се определят от променливо време с чести валежи. Падналите количества презвтората декада от месеца, на места между 40-70 l/m2, в много райони на Северна България – Враца, Монтана, Лом, Оряхово, Кнежа, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Свищов, Русе, Разград и Силистра ограничаваха възможностите за извършване на сезонните агротехнически дейности.

През следващите седем дни се прогнозират температури по-ниски от нормата за периода. Средните им денонощни стойности през повечето дни ще останат около и под биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. При пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово фаза братене. На отделни места, в най-южните части от страната при есенните посеви ще се наблюдава преход от братене към фаза вретенене. При овощните видове ще протича набъбване и разпукване на пъпките и цъфтеж. В началото на периода в Северна България и високите полета от северозападната част на страната се прогнозират критични минимални температури на въздуха и възможни повреди по ранно цъфтящите костилкови видове, встъпили във фаза цъфтеж.

Валежите през периода ще увеличават почвените влагозапаси в едно- и двуметровия слой на почвата. Високата влажност в коренообитаемия почвен слой при есенните посеви ще създава риск за повреди от преовлажнение и затормозяване растежа на културите. Условията ще възпрепятстват извършването на агротехническите мероприятия за периода – предсеитбени почвообработки и сеитбата на слънчоглед, предцъфтежни третирания при трайните насаждения.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 1569 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта