Времето ще благоприятства работата на полето Избрана

Агрометеорологична прогноза за периода 05 – 11.04.2021 г.

В средата на първото и началото на второто десетдневие на месеца агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време. Периодът ще започне с високи температури, които ще позволяват активното протичане на вегетационните процеси при земеделските култури. В края на първото десетдневие на април се прогнозират поднормени температури, но критични минимални стойности за овощните видове, напреднали във фенологичното си развитие не се очакват.

През периода при пшеницата и ечемика в Южна България ще се наблюдава фаза вретенене. При посевите в Дунавската равнина ще протича фаза братене, преход къмвретенене и начало на вретенене. При овощните видове наблюдаваните фенологични фази ще са разпукване на пъпките, бутонизация и цъфтеж. При лозата ще се осъществява сокодвижение и набъбване на пъпките.

През повечето дни от периода ще се създават условия за извършване на сезонните агротехническите мероприятия - сеитбата на слънчоглед и провеждане на предсеитбените обработки на площите за пролетни култури. При трайните насаждения ще продължат третиранията срещу струпясване по семковите видове, срещу ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите и къдравост по прасковата. За постигане на максимален ефект от пръсканията растителнозащитните дейности да се извършват в тихо време при допустима скорост на вятъра до 2-3 m/s.

Прогнозираните валежи, на места значителни в края на периода ще ограничат възможностите за извършване на агротехническите дейности.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 1217 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта