Агрометеорологична прогноза за май Избрана

Тази година хладното време през първата половина от пролетта забави развитието на земеделските култури.

През повечето дни от май агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време.

Прогнозираните наднормени температури в началото на май ще ускорят вегетационните процеси при есенните посеви и засетите пролетни култури. През първото десетдневие при пшеницата ще протичат различни фази: вретенене, преход към изкласяване и фаза изкласяване. При ечемика в южните райони (агростанция Сандански) ще се наблюдава фаза цъфтеж.

При рапицата ще се осъщетвява цъфтеж, оплождане и формиране на бобове.

След топлото време в началото на месеца през втората половина от първото десетдневие се прогнозира нормализиране на топлинните условия. Очакваните валежи през този период ще забавят провеждането на някои сезонни агротехнически дейности - приключване сеитбата на царевицата за зърно, предсеитбените обработки и сеитбата на късните топлолюбиви пролетни култури (фасул, памук, фъстъци др).

През второто и третото десетдневие развитието на земеделските култури ще се осъществява с умерени темпове, при средноденонощни температури близки до климатичните норми. Очакваните валежи през втората половина на май ще поддържат много добро нивото на влагозапасите 50cm и 100cm почвен слой, над 85% от пределната полска влагоемност (ППВ). Те ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, при които ще протича формиране и наливане на зърното.В края на май при част от посевите с пшеница и ечемик в южните райони ще се наблюдава начало на фаза млечна зрелост.

През месеца при царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. В края на май при слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава образуване на съцветие.

При овощните култури ще се осъществява формиране и наедряване на завръзите. При лозата ще се наблюдава отделяне на реса, а в края на месеца - и начало на фаза цъфтеж – тези фази са критични за заразяване с мана.

Честите валежи през май ще създават условия за развитие на редица гъбни болести: ръжди (кафява, жълта) и септориози по пшеницата; мани по зеленчуковите култури и лозата; ранно кафяво гниене, сачмянка и струпясване по овошкките и др.. През месеца по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в началото на първото, средата на второто и началото на третото десетдневие.

През май критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират, но остава повишена вероятността за градушки.При повреди от градушка се препоръчва засегнатите култури при първа възможност да се третират с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и за намаляване на риска от вторични зарази.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 711 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта