Агропрогноза: неустойчивото време продължава Избрана

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от неустойчиво време. Вегетацията при земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми. В края на май и началото на юни на много места в полските райони от страната паднаха валежи със стопанско значение и подобриха условията за развитие на зимните житни и пролетни култури. Значителни по количества бяха валежите регистрирани в части от Дунавската равнина и на места в западните райони (Кнежа – 45l/m2, Враца – 45l/m2, Кюстендил – 47l/m2, Лом – 49l/m2, Силистра – 77l/m2), които повишиха почвените влагозапаси. В югоизточните части валежите доведоха до преодоляване на формиралия се дефицит на почвена влага в горните почвени слоеве – Ямбол, Сливен, Карнобат и Чирпан.

През периода при пшеницата ще се наблюдава наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При ечемика ще протича млечна зрелост, а в южните райони и фаза восъчна зрелост – агростанция Сандански. При пролетните култури ще продължава нарастването на вегетативната маса. При лозата ще се наблюдава фаза цъфтеж. При ранните и средноранните сортове череши ще протича узряване на плодовете.

През периода валежите ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу мана по лозата и зеленчуковите култури, струпясване и кафяво гниене при овошките, срещу вредната житна дървеница в посевите със зимни житни култури. През първата половина от периода остава вероятността за градушки и локални валежи, които крият опасност от нанасяне на щети по селскостопанските култури. Голям е рискът от полягане на посевите с пшеница и ечемик.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Прочетена 735 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта