Високи температури и сухо време Избрана

Драгомир Атанасов
Агрометеоролог при НИМХ
През изтеклия седемдневен период вегетационните процеси при земеделските култури протичаха при горещо и сухо време. Само на отделни места паднаха валежи от стопанско значение между 10-20 л/м2; Сандански – 20 л/м2; Казанлък – 17 л/м2; Стара загора – 13 л/м2; Шумен – 12 л/м2.
През повечето дни на следващия период агрометеорологичните условия отново ще се определят от високи температури и сухо време. В съчетание с активната вегетация и високото водопотребление на пролетните култури влагозапасите в коренообитаемия почвен слой ще се понижат до нива под критичните в западните райони от страната. В средата на периода се очаква слаба и краткотрайна промяна на времето – понижение на температурите и превалявания на повече места в полските райони от страната. Това ще доведе до временно подобрение на агрометеорлогичните условия и намаляване на риска от възникване на топлинен стрес при културите. При слънчогледа ще протича фаза цъфтеж. При царевицата ще се наблюдава цъфтеж, а на отдлени места и фаза изсвиляване – агростанции Силистра и Кнежа.
През повечето дни от периода в районите без превалявания условията ще позволяват реколтирането на зърнено-житните култури. Прибирането на зърното да се извършва с повишено внимание и спазване на агротехниката с цел предотвратяване риска от възникване на пожари в земеделските теритотии. През периода растителнозащитните пръскания са насочени за опазване на зеленчуковите култури и трайните насаждения от брашнести мани, срещу второто поколение на ябълковия плодов червей при овощните видове и срещу шарения гроздов молец в лозовите масиви. Третиранията срещу оидиум по лозата продължават до периода на омекване и прошарване на зърната. Пръсканията да се извършват в по-хладните часове от деня при температура на въздуха не по-висока от 25о C.
През периода остава опасността от градушки и нанасяне на повреди по земеделските култури.

Прочетена 1249 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта