Отстояния на дървета от границите на съседите

Много често възниква спор между съседи при закупуване на къщи и вили, където вече има засадени и пораснали овощни и декоративни видове, за това на какво разстояние трябва да бъдат дръвчетата от границите на съседния имот. Този въпрос е уреден с Наредба № 7 от 22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

Съгласно наредбата:

. ниски са дървета с височина до 2,5 м;

. средно високи дървета са с височина до 5,0 м;

. високи са дървета с височина над 5,0 м.

Разстоянията, на които трябва да отстоят от оградата на съседни имоти са посочени в чл.52 от Закона за собствеността (ЗС).

Съгласно чл.94, ал.2, изр. 2 от наредбата:

"С оглед санитарно-хигиенните условия и изискванията за огряване от слънцето се препоръчват следните най-малки разстояния на декоративните и овощните насаждения до границите на съседните имоти:

. за ниски дървета - на 1,0 м от границата;

. за средно високи дървета - на 1,5 м от границата;

. за високи дървета - на 3,0 м от границата”.

В алинея 3 на същата наредба се казва: "На вътрешна регулационна линия към съседни имоти се препоръчват живи огради с височина до 1,20 м."

Петър Кръстев

Прочетена 83229 пъти Последно променена в Сряда, 13 Юли 2016 10:04
Оценете
(4 гласа)

9 Responses Found

 • Връзка на коментара
  Д.Марчев Събота, 10 Април 2021 13:25

  Здравейте,въпросът ми е дали тази наредба е в сила и за борове високи над 15 м. на 60см. от оградата ,след 15:00 часа нямам никакво слънце.Благодаря ви

 • Връзка на коментара
  Атанас Тасев Сряда, 07 Април 2021 19:55

  Моля за информация за законовото отстояние на саморасли дървета ( ясен, явор, други) от основите (или около блоковия плочник) на жилищен блок? Тези дървета израсват на може би 20 метра височина, а корените им в определени случаи ( в зависимост как порастат, а това не може да се предвиди) могат да повдигнат опсаващите блока плочки и/или да доведат да условия за ерозиране на основите ( създават се канали за проникване на вода, която пък може да замръзва).

 • Връзка на коментара
  Росица Георгиева Петък, 19 Февруари 2021 19:55

  Здравейте,как да тълкуваме понятието вътрешна регулационна линия и може ли туи с височина до 2.5 метра да бъдат на разстояние 60 см от оградата на съседите ни.

 • Връзка на коментара
  Стефан Четвъртък, 02 Януари 2020 13:49

  Здравейте! Наскоро купих празно дворно място. Съседът ми от южната страна има насадени по границата на имота 5броя орехови дървета които са огромни(по 8-9метра високи) и ми засенчват половината двор. След разговор с него категорично отказва да ги премахне. Мога ли да го принудя да ги махне

 • Връзка на коментара
  Валентин Джиговски Неделя, 10 Ноември 2019 18:18

  Здравейте! Искам да зная,тази наредба важи ли за имоти, които не са в регулацията на населеното място. При земеделските имоти, масово се практикува, засаждането на високи дървета по границите на имотите. Купил съм земеделска земя, на която им сменям статута на парцел. Гранича от всякъде със земеделски имоти и искам да зная, мога ли да засадя по - високо дърво до границата със съседния имот. Също така имам и такива стари дървета, намиращи се на синора. Благодаря и Поздрави!

 • Връзка на коментара
  Лилия Петък, 25 Януари 2019 19:40

  Интересувам се дали липа, висока над 10м находяща се на границата със съседите ми може да не бъде отсечена. Тя е над 50 годишна. Бетонна ограда е построена от тях преди 10 години. Сега липата за съжаление е леко наклонена към техния двор. Има ли начин да бъде запазена.

 • Връзка на коментара
  Ганчо Сряда, 27 Юни 2018 15:22

  Здравейте,сливи на един метър разстояние от границата разрешено ли е

 • Връзка на коментара
  Петър peter Понеделник, 16 Април 2018 10:06

  Отново ще Ви цитирам Наредба №7
  Г л а в а д в а д е с е т и п е т а
  ОГРАЖДАНЕ, ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА УРЕГУЛИРАНИ ПОЗЕМЛЕНИ ИМОТИ
  Чл. 94. (1) Имотите могат да се ограждат по реда и при спазване изискванията на чл. 48 ЗУТ.
  (2) Озеленяването е неделима част от благоустрояването на всеки поземлен имот. С оглед санитарно-хигиенните условия и изискванията за огряване от слънцето се препоръчват следните най-малки разстояния на декоративните и овощните насаждения до границите на съседните имоти:
  1. за ниски дървета (с височина до 2,5 м) - на 1,0 м от границата;
  2. за средно високи дървета (с височина до 5,0 м) - на 1,5 м от границата;
  3. за високи дървета (с височина над 5,0 м) - на 3,0 м от границата.
  (3) На вътрешна регулационна линия към съседни имоти се препоръчват живи огради с височина до 1,20 м.
  В случая асмите могат да се третират като декоративни или ниски овощщни растения с височина до 2,5 м, като в случая съседът няма право те да са на границата с вашия имат, а трябва да са на 1 м от него. Ако не можете да се споразумеете, обърнете се с молба до кмета на населеното място за решаване на проблема по административен ред.
  На границата с вашя имат съседът може да засади единствено жив плет с височина до 1,20 м.

 • Връзка на коментара
  Павлина Христова Понеделник, 16 Април 2018 09:13

  Здравейте! Намирам статията "Отстояния на дървета от границите на съседите" от Вашия сайт за много полезна. Имам един въпрос в тази връзка. Наскоро със съпруга ми си купихме стара селска къща. От юг градината ни граничи с двор, по чията ограда в продължение на около 30 метра има издигнати на високо лозници - над 2 м. Стволовете им са така закривени, че опират в мрежата на оградата. Освен, че засенчват, по-лошото е, че собственикът на двора ги пръска с препарати, които попадат върху зеленчуците в нашия двор. За това, ако не оскаме да се натровим, се налага да не ползваме широка ивица от двора си за засаждане на зеленчуци. Оказа се, че е невъзможно по този въпрос да достигнем до споразумение със съседите, а в закона, цитиран от спомената статия, се говори единствено за дървета. Бихте ли ми посочили някакъв възможен изход от правна гледна точка.
  Използвам случая да Ви благодаря за полезните съвети, които често намирам във този сайт.
  С най-добри пожелания, Павлина Христова

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта