Опасността от плодовите червеи е актуална

Динамиката на развитие на плодовите червеи е в пряка връзка и влияние от метеорологичните фактори. Валежите, които наблюдавахме доскоро в повечето райони на страната оказаха влияние за по-продължителен и разтеглен летеж, излюпване и вгризване на ларвите от второто поколение на сливовия и ябълковия плодов червей. Това прави борбата малко трудна и за опазването на плодовете ще са нужни по-чести третирания.

Сега трябва да се обърне по-голямо внимание на ябълкови и дюлеви дръвчета в градините и вилите, които са в близост до прасковени насаждения. Там те са застрашени от нападение и от източен плодов червей. След беритбата на ранните и средно ранни праскови е възможно неприятелят да се прехвърли и да причини червясване на ябълките и дюлите.

За пръсканията сега срещу ябълковия и сливовия плодов червей подбирайте инсектициди, които действат и на други вредители, като листни и щитоносни въшки и други.

Много важно в малките градини със смесен сортов състав и различен срок на зреене е изборът на продукта да бъде съобразен с карантинния срок на препарата и времето на беритба и консумация на плодовете!

Когато ще пръскате ранни сортове ябълки, круши, сливи и праскови, които скоро ще узреят, избирайте препарати с кратък карантинен срок. Такива са Децис 2,5ЕК, Вазтак Нов 100ЕК, Карате зеон 5 КС и др. За късните (зимни) сортове ябълки и круши е по-добре да се използват продукти с дълъг карантинен срок катоДурсбан 4 ЕК, Калипсо 480 СК, Релдан 22 ДМ, Агрия 1050 и др.

Петър Кръстев

Прочетена 2657 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта