Засаждане на лалета, нарциси и други луковични

Едно от най-важните условия за засаждането на луковици - лалета, нарциси, зюмбюли, минзухари, и много други е подготовката на почвата.

На първо място, почвата трябва да има време да улегне след прекопаването, иначе дълбочината на засаждането може да се окаже недостатъчна и малко сняг през зимата да повреди луковиците или те да измръзнат.

На второ място са торовете. В почвата преди засаждане е добре да се внесат органични торове (оборски тор 6-10 кг/кв.м.). Необходимо е също да се внесе и фосфор и калий (обща доза -. 40-60 г/кв.м). След внасянето на торовете е необходимо известно време, така че почвата да може да ги усвои и те започват да "работят".

Обработката на почвата трябва да е на дълбочина най-малко 30 см, така че преди да замръзне новообразуваните корени на луковиците да са успели да проникнат на дълбочина до 20 cм. Дълбочината на засаждане зависи от размера на самата луковицата: обикновено това са две или три собствени дължини.

Преди засаждането всички луковици трябва да бъдат внимателно прегледани, за механични повреди, повреди на дънцето. Профилактично е добре луковиците да се потопят преди засаждане за 30 минути в 0,1% разтвор на калиев перманганат или който и да е фунгицид.

Сериозната грешка, която се прави, е едновременното засаждане на всички луковици наведнъж. Препоръчва се е поетапно засаждане.

В края на август - началото на септември се зесаждат малките луковици на синчец, мускари, пушкиния, хианодокса, минзухари.

Дълбочината на засаждане на лукови растения (с редки изключения) е равна на три диаметъра на луковиците (т.е. за луковици с диаметър 3 см оптималната дълбочина на засаждане е 9 cм).

Дълбочината също зависи и от механичния състав на почвата: при леки почви , луковиците се засаждат малко по-дълбоко, а при тежки, по-плитко.

В началото на второто десетдневие на септември се засаждат нарцисите. Ако ги засадите по-късно, луковиците не образуват достатъчно корени и те загиват. Различните размери луковици се засаждат отделно, така те се развиват по-добре.

Около една седмица след засаждането на нарцисите идва времето на зюмбюлите. Правилата и за тях са същите. Само зюмбюлите се нуждаят от по-плодородна почва и поради това количеството органично вещество се увеличава до 10-15 кг/ м².

През последната десетдневка на септември се засаждат и лалетата.

Ако есента е суха, тогава засадените луковици трябва да се поливат. Луковиците на нарцисите, засадени след сухо съхранение (без корени), е добре да се мулчират с опаднали листа (дебелина на слоя да не е по-малко от 10 см), по-нататък, не се изисква тази операция (нарцисите могат да останат на едно място 5-7 години).

Петър Кръстев

Прочетена 152322 пъти
Оценете
(14 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта