Сеитбата на пшеницата в Добричкия регион се очаква да започне по-късно от обичайното и с повече сортове Избрана

Сеитбата на пшеницата в Добричкия регион се очаква да започне по-късно от обичайното и с по-широка сортова листа при продължаващата суша, съобщи на БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
По думите й земеделските стопани ще започнат кампанията в периода 5-10 октомври вместо около 25 септември, както се препоръчваше досега, с надеждата да паднат валежи. Началният агротехнически срок се изтегля и заради продължаващото топло време в последните години и през ноември, когато житни мухи нападат поникналите пшеници, поясни председателят на браншовата организация. Жекова коментира, че през новата стопанска година едва ли ще има редукция на площите със зърнената култура и в региона ще бъдат засети обичайните около 1 000 000-1 200 000 декара. Зърнопроизводителите обаче ще заложат на по-широка сортова листа, за да "избягат" от сушата, каза председателят на браншовия съюз. Според Жекова опитът с тазгодишната реколта показва, че няма сортове, които да устоят без влага и, ако в началото на развитието си някои пшеници са по-адаптивни, накрая - и българската, и чуждестранната селекция съхне. Целта в новата сеитбена кампания е да се включат по-устойчиви сортове, които да се развиват по-комфортно в местните условия.
В Добричкия регион традиционно се отглеждат най-много площи с пшеница в страната. През това лято земеделските производители добиха 216 000 тона зърно при нисък среден добив - около 178 килограма.

Прочетена 6344 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта