Почина Васил Аспарухов – създател на модерната агрожурналистика у нас Избрана

Тежка болест покоси уважавания и обичан наш колега и приятел Васил Аспарухов – главен редактор на в. „Български фермер“, професионалист с новаторски, креативен дух, със значимо място в съвременната българска журналистика. Известен журналист международник преди преломните събития у нас, той улови вятъра на промените и с присъщия си ентусиазъм и всеотдайност се захвана с популяризирането на фермерството в България, във време, когато самата дума звучеше чужда и привнесена, а професията едва прохождаше. Изпреварил времето, Аспарухов стана пионер на модерната аграрна журналистика у нас.

Роден е на 15 юли 1949 г. в гp. Лом. Завършва "Международни отношения“ в Московския държавен университет, но пред дипломатическото поприще избира журналистиката. Oт декември 1976 г. работи в легендарния в. "Oтечествен фронт“, като изкачва йерархичната стълбица – от репортер, редактор и коментатор до завеждащ кореспондентското бюро на вестника в Москва. Като кореспондент в руската столица, с талантливото си и остро перо Васил Аспарухов отразяваше преломни събития като перестройката, коментираше от мястото на събитието историческите срещи на върха Горбачов-Рейгън в Рейкявик и Вашингтон, влизаше в ролята на репортер в горещите точки на света – Афганистан, Виетнам, Корея...

За всички, които са имали привилегията да работят с Васко, той ще остане в спомените като благороден, добронамерен и сърдечен колега, човек с щедро сърце, готов винаги да откликне с помощта и експертизата си на младите, а и на по-възрастните си колеги.

Да бъде светла паметта ти, Васко!

Колеги и приятели на Васил Аспарухов изказват искрените си съболезнования на семейството му.

Опелото с последно Сбогом ще се състои в събота, 14 ноември,

в 2.15 часа в черквата „Св. Георги Победоносец" в кв. „Дървеница“,

ул. „Софийско поле“ №18.

Прочетена 1883 пъти Последно променена в Четвъртък, 12 Ноември 2020 16:18
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта