До 5 867 400 лева за един проект предвиждат насоките по подмярка 4.2, приемът - през май

До 29 април ще продължи общественото обсъждане на проекта на насоки по процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“.

Писмени предложения и коментари по публикуваните документи могат да се изпращат в срок до 29.04.2021 година чрез ИСУН 2020 или на електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., става ясно от публикация в страницата на аграрното министерство. Подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ има за цел подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост в България. Индикативната дата за стартиране на приема е 17 май.

По процедурата, която е втора в рамките на настоящия програмен период ще се подпомагат проектни предложения, които допринасят за постигане на по-добро използване на факторите за производство,въвеждане на нови продукти, процеси и технологии, включително къси вериги на доставка, подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост, подобряване опазването на околната среда и устойчиво и цифрово икономическо възстановяване. 

По време на февруарско заседание на Управляващия орган бе решено по подмярка 4.2 да се въведе изискване към кандидатите за минимум 36 месеца опит в сферата преди подаване на проектното предложение. Промяна има и във финансовите условия по подмярката във връзка с размера на финансовата помощ и максималният размер на разходите за едно проектно предложение, както и за прецизиране на подхода за определяне на критериите за оценка в контекста на целевата насоченост на средствата по линия на механизма Next Generation EU.

Минималният размер на допустимите разходи за един проект е 29 337 лв., а максималният размер на допустимите разходи по подмярката за един кандидат е 5 867 400  лв. Таванът на допустимите разходите за колективни инвестиции, представени от групи или организации на производители е 5 867 400  лв. Максималният размер на допустимите разходи по подмярката за кандидатите и/или бенефициентите, които помежду си са предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП), не може да надвишава 5 867 400 лв.,

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е в размер на малко над 387, 164 млн. лева.

Финансовата помощ за одобрени проектни предложения е в размер до:

  • 50 на сто за проекти с размер на заявените за подпомагане разходи до 3 911 600,00 лева включително;
  • 35 на сто за проекти с размер на заявените за подпомагане разходи от 3 911 601,96 до 5 867 400,00 лева включително

Финансовата помощ се увеличава с до 25 на сто на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в случай за инвестиционни разходи в обхвата на Next Generation EU.

Прочетена 737 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта