Саморъчно завещание се пази или обявява от нотариус

ВЪПРОС: Собственоръчно написано завещание признава ли се от закона и необходимо ли е да има свидетели, или да е нотариално заверено?

И.В. от София

ОТГОВОР: Съгласно чл. 23 от Закона за наследството, завещанието може да бъде два вида – нотариално или саморъчно. При саморъчното завещание не е необходимо да има свидетели или да е нотариално заверено. За да бъде саморъчното завещание действително обаче, законът е поставил изисквания. Саморъчното завещание трябва да бъде изцяло написано ръкописно от самия завещател, да съдържа означение на датата, когато е съставено, и да е подписано от него. Подписът трябва да бъде поставен след завещателните разпореждания.
Саморъчното завещание може да бъде предадено за пазене на нотариус в затворен плик. В този случай нотариусът съставя протокол върху самия плик, който се подписва от лицето, което е предоставило завещанието, и от нотариуса и се завежда в специален регистър. Саморъчното завещание, предадено за пазена на нотариус, може да бъде взето обратно, но само лично от завещателя.
Саморъчното завещание може да се намира, освен при нотариус, и при друго лице. Това лице трябва веднага след като узнае за смъртта на завещателя, да иска обявяването му от нотариус. Освен това всеки заинтересуван може да иска от районния съдия по мястото, където е открито наследството, да определи срок за представяне на завещанието, за да бъде то обявено от нотариус.

РУБРИКАТА СЕ ВОДИ ОТ
АДВОКАТ ВИОЛЕТА АНДРЕЙЧИНА

Прочетена 1793 пъти Последно променена в Понеделник, 12 Юли 2021 21:51
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта