Ремонтираха най-големия язовир край Стрелча, общината ще го стопанисва

Най-големият язовир в Стрелча - "Калаващица", отново е в експлоатация след успешно завършилите ремонтно-възстановителните работи  по едноименния проект, съобщават от Община Стрелча. Местната администрация е с намерение да си го върне от държавата и да го стопанисва.

Водоемът, изграден през далечната 1961 г. бе потенциално опасен за живота на преминаващите по пътя Стрелча – Хисаря, земеделците и овцефермите в околността, вследствие на десетилетната експлоатация без добра поддръжка. Той е с площ 78.852 дка и се ползва за поливане на голяма част от земеделските площи в общината.

Дълго време е стопанисван от наематели и концесионери, а през 2018 г. се установява, че състоянието му е лошо и крие рискове от преливане и наводнения. Тогава Община Стрелча кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и държавата отпуска малко над 229 хиляди лева за ремонт и възстановяване, с които е осъществен проектът.

Ремонтът включва възстановяване на компрометирания участък от стената с височина 16 м, отнесена при скъсване на етернитовия водопровод от изпускателя на язовира, самия основен изпускател с изграждане на стоманен водопровод, входна, енергогасителна и шахта-спирателен кран, почистване на дерето под язовира, възстановяване на контура на стената чрез насипване и уплътняване на  глинест земен материал. Сухият откос на язовирната стена е затревен, за да се предотврати изравянето при дъждове.

Наред с ремонта ръководството на общината предприе мерки за прекратяване на процедурата по безвъзмездно прехвърляне на държавата правото на собственост на язовир Калаващица" от 2018 г. С връщането на най-големия водоем отново в собственост на Стрелча, общината ще стопанисва язовир „Калаващица”, който ще се ползва за рибовъдство, напояване, спортен риболов и туристическа дейност.

Стоимена Александрова

Прочетена 1066 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта