Пазарджишко село брани с референдум основния си поминък - земеделието Избрана

Жителите на пазарджишкото село Синитово настояват за провеждане на местен референдум по повод инвестиционно намерение за разкриване и последващо разширяване на площадка за неопасни отпадъци край населеното място. Основният поминък на хората там е земеделието, а притесненията са, че такава дейност би довела до замърсяване на околната среда, а това пък неминуемо ще се отрази и на произвежданите от местните фермери храни.

Заявлението е подадено от сформиран Инициативен комитет. Проведено е събрание на жителите на Синитово, както се изисква по закон, събрана е и подписка, поясни секретарят на Община Пазарджик Румен Кожухаров.

Искането им бе одобрено единодушно на вчерашната сесия от общинските съветници. Определена бе и дата - 21 ноември, заедно с евентуален балотаж на предстоящите президентски избори. Сумата за провеждане на допитването - 2374 лева, ще бъдат отпуснати от общината.

Такъв референдум бе проведен в селото и заедно с местните избори през 2019 година. Тогава в Синитово се обявиха с над 95% от гласовете както срещу намерението за изграждане и разширяване на площадка за отпадъци, така и срещу друг проект - за добив на инертни материали от кариера до населеното място. Единични бяха бюлетините в подкрепа на тези инвестиционни намерения. Резултатите обаче бяха обжалвани от инвеститорите и отменени от съда. В референдума през ноември са включени само въпросите за площадката за отпадъци, като хората разчитат на това, че от РИОСВ е издадена отрицателна оценка за въздействието върху околната среда на проекта за кариера.

Кметът на Синитово Борислав Алексиев заяви пред "Гласът на земеделеца", че категорично застава на страната на съселяните си. По думите му, почти всяка къща, малко или много, разчита на селскостопанско производство като източник на приходи. Където не са основни, са поне второ, но важно перо в семейните бюджети. Местният управник счита, че хората имат право да бранят прехраната си, а много от тях се страхуват, че дейностите с отпадъци ще застрашат пряко живота и здравето им.

"Опасенията са ясни - земеделие-въздух-вода-замърсяване - обобщава кметът. - Поставени са интересите на една фирма срещу интересите на 80% от хората, занимаващи се със земеделие, и останалите, които пък се притесняват, че това замърсяване ще се отрази на здравето им. При нас земята е плодородна и се отглеждат много култури - краставици, домати, чушки, житни, царевица, ечемик, рапица, слънчоглед. Имаме две кооперации, отделно - над 10 са едрите фермери. Регистрираните земеделци са сигурно стотици. На полето всичко се обработва. Има и производители с оранжерии, простиращи се на по над 5 декара - това са поне 30 души. Няма как да не застана зад искането им - не бива да допускаме замърсяване!"

Алексиев допълва, че планираната площадка за отпадъци ще се намира на около километър от селото. Тоест - твърде близо до домовете, нивите и градините на хората.

Местните отново ще изразят мнението си седмица след изборите за президент и вицепрезидент, евентуално - заедно с втория тур на вот за държавен глава. Очаква се резултатите да са сходни с тези от референдума през 2019 година.

Стоимена Александрова

Прочетена 891 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта